Czech it out: de nieuwe Octavia RS

Kort na de onthulling van de opgefriste modale Octavia gaat Skoda nu ook met de peperbus over zijn populairste model. Deze 230 pk sterke RS is in elk opzicht begerenswaardiger dan zijn brood-en-boter broertje.

Op motorengebied zijn er geen verrassingen: de Octavia RS kreeg een kleine bump van 220 naar 230 pk, een vermogen dat de vorige RS overigens tegen het einde van zijn leven ook al had, mits je de RS 230 koos. Skoda mag grote broer Volkswagen natuurlijk niet voorbijstreven, dus in dat opzicht gaat de rem er altijd op bij de RS. De nieuwe Golf GTI heeft standaard 230 pk, dus dat is wat Skoda ook krijgt. Overigens is dit meer dan voldoende om pret mee te hebben, maar door de huidige pk-inflatie raken we wat verwend met astronomische specs.

Dan is er ook nog een RS diesel, we zouden het bijna vergeten. Waar VW op dezelfde 2.0 TDI een GTD-badge plakt, gaat Skoda in plaats van een RS-line te introduceren gewoon volle bak RS op het blok. Een hele eer voor een 184 pk diesel en een goede hulp in het bereiken van inmiddels 200.000 Octavia RS-verkopen.

Aan de achterzijde heeft de RS 30 mm extra spoorbreedte en dankzij de sportvering ligt de Tsjech 15 mm dichter op het asfalt. Standaard wordt de auto met een bescheiden set 17-inch wielen geleverd, maar wie wil kan ook 19-duims velgen aankruisen.

In de looks-afdeling krijgen we eveneens wat we kunnen verwachten: de gespleten lip die designer Josef Kaban zijn nieuwe kindje in een vlaag van verstandsverbijstering (of een Slivovice-binge) sloeg is een designelement waar we ons de komende vier jaar maar naar moeten schikken, doch hier zijn de lelijke dubbele lampen redelijk weggemoffeld dankzij de bredere en zwart gemaakte grille. Rij je toch iets minder voor aap, hoewel de smalle hoge buitenste units nu extra smal en hoog ogen. U begrijpt het wellicht al: we zijn niet onbedingd fan van de cosmetische wijzigingen.

De Combi is wederom het knappere broertje van de twee, niet geheel toevallig zal dat ook de versie zijn die bij ons door het leeuwendeel van de kopers aangekruist wordt. Wie per sé een achterspoiler wil moet echter voor de sedan gaan. Of zelf een aftermarket exemplaar op zijn Combi knutselen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e54836127590', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });