U zoekt een Lamborghini LM002? Dit staat er te koop

De Rambo-Lambo is een van de wegvarianten van de Kerstmanslee. Er is vrijwel geen terrein te vinden waar je niet kunt komen met de 4x4 die dezelfde V12 als de Countach in zijn motorruimte heeft liggen.

Tegenwoordig is het vrijwel vanzelfsprekend dat een Lamborghini vierwielaandrijving heeft, maar in de jaren tachtig was dat nog niet normaal. De LM002 was een bizarre zijstap van het sportwagenmerk. Ja, ze maken ook trekkers, maar dat is toch iets heel anders dan een all terrain vehicle dat zelfs met het oog op militaire toepassing werd ontwikkeld. De briefing die de ontwerpers gebruikten bij het ontwikkelen van de LM002 en zijn studiemodellen was dezelfde die ook leidde tot de Hummer. Die werd wel door allerlei legers besteld, terwijl de Lambo uiteindelijk alleen door rijken is gekocht. 301 keer om precies te zijn.

Lamborghini was in feite zijn tijd (te) ver vooruit. Het fenomeen SUV en überSUV kwam pas eind jaren 90 op. Aan het begin van de jaren 80 hadden auto's het standaarddesign van een ruimte waar mensen zitten, met een motor ervoor en achter een bak waar je je koffers kunt leggen. Zelfs stinkend rijke lui volgeladen met fuck-you-money kochten nauwelijks LM002's. Gevolg daarvan is dat het een exclusief speeltje is, maar je kunt nog instappen voordat de prijzen naar Ferrari GTO-niveau gaan: je hebt maar twee ton nodig. Extra voordeel is dat de goedkoopste LM ter wereld in Nederland te koop staat.

Deze zwarte LM002 vinkt alle vakjes af: hij is waanzinnig goed onderhouden en gerestaureerd. Maar hij is voornamelijk heel erg sinister zwart en heeft maar 19.141 kilometer op zijn teller staan. Er zijn wat complicaties: ten eerste is de machine wel erg veel duurder dan hij origineel was ($158.000) en ten tweede staat hij helemaal in de West-Amerikaanse staat Washington te koop.

Beter dan deze LM002 gaat de wereld waarschijnlijk niet worden. Hij is terug geweest naar de fabriek om een volledige beautybehandeling te ondergaan, en dat terwijl de kilometerstand (volgens opgave) nog steeds nul kilometer is. Deze kleur rood werd op maar 3 van de 301 LM's gespoten en dat maakt hem extra bijzonder. Bijkomend voordeel is dat de auto in Hamm te koop staat, maar zo'n zestig kilometer Duitsland in vanaf de A12. Jammer genoeg moet je wel bijna een half miljoen euro meenemen om de auto in je garage te kunnen zetten.

Neem vier dollarton mee naar Amerika en bestel een koffie plus een blueberry muffin bij de Starbucks. Je hebt daarna nog net genoeg geld om deze rode (een andere kleur rood dan LM hierboven heeft) Rambo in te koppen. Hij staat conveniently in New Jersey, dat scheelt in ieder geval een rit door de hele VS voordat je bij de haven aankomt. En dat is weer goed voor de teller, met 10.000 mijl is hij nog zo goed als nieuw.

Het lijkt erop dat de LM's in roedels de wereld over trekken, want ook deze auto wordt in New Jersey aangeboden. Hij is wat saai uitgevoerd in het wit, maar dat weerhield de vorige eigenaar(s) er niet van om met de auto de wereld in te trekken. De wagen heeft ongeveer 32.000 kilometer afgelegd, wat in ieder geval betekent dat de auto is ingereden. Kun je lekker 200 kilometer per uur door de woestijn gaan blazen.

Hoewel dit exemplaar in Londen aangeboden wordt, zit het stuur aan de juiste kant van de auto. Aangezien het wel even oefenen is om met zo'n gevaarte aan de verkeerde kant van de weg te rijden, doe je er goed aan om de lak even op butsen en krassen te controleren. De motor is 5.000 kilometer geleden gereviseerd en moet nog wel een paar meter verder kunnen rijden.

Met iets meer dan twee ton naar het oosten van het land rijden kan resulteren in het terugrijden met een Lamborghini LM002. 's Werelds goedkoopste Rambo wordt aan geboden met 30.031 kilometer op de teller. In tegenstelling tot de hypergerenoveerde modellen die in de VS worden verkocht spreekt de verkoper hier juist over het patina van de auto: hij heeft dus gebruikssporen. Mag natuurlijk bij een vijfentwintig jaar oude auto.