Het wordt tijd om imperial naar zijn graf te dragen

Er zijn twee soorten mensen in de wereld: zij die in metrisch rekenen en moeimakers die blijven vasthouden aan eeuwenoude archaïsche maten 'alleen maar omdat we dat gewend zijn'.

Het mooie van rekenen met een metrisch stelsel is dat alles met machten van tien gaat. Millimeters, centimeters, decimeters, meters, hectometers en kilometers, allemaal zijn ze uit te beelden door alleen een komma te verschuiven en dus niet door een enorme wiskundige formule te laten kraken. In je tank gooi je liters brandstof en geen gallons, terwijl je je banden op 2,1 bar afregelt in plaats van 30,5 psi. Makkelijk en handig, ware het niet dat een klein deel van de wereld het tot op de dag van vandaag verrekt om een logisch systeem in te voeren, zowel in maten, gewichten als temperatuuraanduiding. Waarom? Omdat het altijd al zo was. Ja, we hebben vroeger ook mannen wegens sodomie op het dorpsplein opgehangen, naast een brandstapel waar een heks knapperig werd geroosterd, maar dat betekent niet dat we dat tot in de lengte van dagen dan ook maar moeten blijven doen. Voortschrijdend inzicht, best wel een dingetje.

Waar de lucht- en scheepvaart nog volledig in de greep van het imperiale stelsel is (vlieghoogtes gaan in voet, afstanden op het water in zeemijlen en de snelheid in beide gevallen in knopen) heeft de autowereld zich hier in gebieden die nooit onder de Britse kroon vielen aan weten te ontworstelen. Hier is onze auto gewoon 4,60 meter lang en geen 181,1 inch, hij verbruikt 8 liter per 100 km in plaats van 29 mpg en de motorinhoud bedraagt 2 liter en geen 127 cubic inches. Met de komst van digitale tellers vervalt weliswaar meer en meer de noodzaak en omslachtigheid om speciaal voor de mijlenrijders een andere teller in het dashboard te hangen, tot nu toe is het a) onhandig en b) onveilig. Menig Amerikaans toerist die in Europa een auto huurt heeft werkelijk geen idee hoe hard hij rijdt, omdat de omrekenslag van mijlen naar kilometers niet gemaakt kan worden.

De enige term die wat moeite zal kosten om aan te wennen wordt de velgmaat, puur omdat dit sinds het begin der dagen in inches is ingeburgerd en het wat raar lijkt om ineens 53 cm wielen onder je Golf III te zetten in plaats van 21 inch. Maar dat is een kwestie van gewenning.

Nu we toch bezig zijn: kunnen we niet meteen de metingen in vermogen wereldwijd standaardiseren? We weten dat er al een standaard is met kW's, maar dat gebruiken alleen fabrikanten. Nu zit er nog een miniem verschil tussen imperial en continentale pk's, waardoor je Macan Turbo PP in Engeland 434 hp heeft maar in Duitsland 440 PS. Zo lang fabrikanten deze termen aanhouden is het overigens niet erg, maar Audi bijvoorbeeld rept in zijn Engelstalige communicatie over 'hp' terwijl het 'PS' bedoelt. Met deze dubbele maten krijg je heel snel foutjes wanneer Angelsaksische bronnen dingen overnemen van Europese en vice-versa. Bovendien: hoe moeilijk kan het zijn dat een Ford Fiesta ST 200 pk heeft en niet 197 hp, een McLaren 720S 720 pk en niet 710 hp (wat wel grappig is, want het is een Britse auto) en een Ferrari 812 Superfast gewoon 800 ronde peekaas heeft in plaats van 789 hp? 

Laat tot slot iedereen wereldwijd aan de zelfde kant van de weg rijden en je hoeft ook geen links- en rechtsgestuurde auto's meer te maken. Als een Brit op het Europese vasteland rechts kan rijden dan kan hij dat in zijn eigen land ook. Een laatste grote voordeel: dit soort irriteerliedjes wordt niet meer gemaakt.