Per 2017 krijgen we na jaren van tig bijtellingspercentages eindelijk weer een enigszins helder en overzichtelijk systeem: wie elektrisch rijdt betaalt 4% over de cataloguswaarde en wie een auto met verbrandingsmotor rijdt tikt 22% af. Dit is wanneer je je auto van de zaak ook privé gebruikt en er per jaar meer dan 500 kilometer mee rijdt, anders is de auto 'gratis'.
Lijkt ons een ongecompliceerd systeem en bij ons weten heeft zelden iemand moeilijk gedaan over het onderscheid wel of niet privé gebruiken. 'Maar waarom zou je makkelijk doen als het ook moeilijk kan?' lijkt de gedachte van de BOVAG. De club bepleit nu een flexibele bijtelling: wie weinig privékilometers maakt betaalt minder dan wie veel privékilometers op de klok zet. Een nadere uitwerking van dit proefballonnetje geeft de club overigens niet.
Het huidige systeem is in zoverre simpel dat je een bijtellingspercentage hebt dat bij je auto hoort en je vervolgens gewoon een bedrag per maand aftikt. Iedereen het zelfde, lekker simpel. En wie vindt dat hij te veel per kilometer betaalt staat het volledig vrij om een paar keer extra naar de Ardèche op en neer te rijden, simpel zat. Waarom dan weer de zaken onnodig gaan compliceren? Of moeten we dan ook maar de hoogte van onze ziekenfondspremie per gebruiker gaan bepalen? Onze internetnota thuis betalen naar verstookte GB's? De BPM op een nieuwe auto achteraf gaan bepalen naar gereden kilometers? Want wie weinig met zijn nieuwe auto rijdt betaalt immers wel heel veel BPM per gereden kilometer, nietwaar? Laten we alsjeblieft niet alles op een weegschaal leggen en sommige belastingen onnodig gaan compliceren. Er is al genoeg registratiedruk in Nederland.
Het lijkt er een beetje op dat de BOVAG een plannetje lanceert alleen om een plannetje te lanceren. Zo van 'kijk eens, wij zijn er ook nog!'. De autoclub is immers geen onderdeel van de beweging VOORUIT, en pakt daarom maar wat anders aan om zich te profileren. Dat mag, maar wij zitten meer op de lijn Willy: