De barnfind is de afgelopen jaren flink geromantiseerd. Het vinden van een kostbare klassieker in een oude schuur heeft wat weg van het ontdekken van een piratenschat op een tropisch eiland, alleen dan minder warm. Als je die oldtimer vervolgens voor een prikje kan overnemen en opknappen, voelt het als het redden van een verloren gewaande ziel. En als je het goed doet, levert het ook nog eens een bak geld op.
De realiteit is echter een stuk weerbarstiger. Het is in dit internettijdperk een eitje om de waarde van een model op te zoeken, waardoor eigenaren zich zeer bewust zijn van wat er in de schuur staat te verrotten. Daarnaast hebben de klassiekerjagers de charme van een barnfind ontdekt en worden gevonden roestbakken tegenwoordig ongerestaureerd en voor onredelijk hoge bedragen verkocht aan liefhebbers die door een roze bril naar het hoopje verwaarloosd schroot kijken. Dat bewijst deze Aston Martin DB4 maar weer eens.
Deze Aston is begin jaren 70 bij iemand in de tuin geparkeerd en pas recentelijk weer ontdekt. Veertig jaar lang konden neerslag, wind, kou en knaagdieren zich uitleven op de Britse schoonheid. Dat heeft zijn effect gehad en de auto moet dan ook een volledige restauratie ondergaan om weer enigszins te functioneren. Dat kan best een paar ton kosten. Iets om rekening te houden bij de aankoop.
Daardoor is het des te opvallender dat dit exemplaar op de komende veiling een verwachte opbrengst van 375.000 tot 475.000 dollar heeft. Dat is geld dat je normaal gesproken betaalt voor een redelijk exemplaar die op zijn minst fatsoenlijk rijdt.
Afgelopen januari werd bijvoorbeeld dit exemplaar voor 440.000 dollar verkocht. We geven toe dat deze ook niet in perfectie conditie was, maar een betere versie levert hoogstens een tonnetje of één a twee meer op. Koop je de barnfind voor 375.000 dollar en laat je hem voor ongeveer 350.000 dollar restaureren, dan ben je alsnog duurder uit dan wanneer je direct een perfect exemplaar koopt.
We houden het voorlopig dus nog even op een bijzonder overmoedige verkoper. Die zal ongetwijfeld teleurgesteld achterblijven als blijkt dat kopers ook gewoon kunnen rekenen. Het enige waar de verkoper nog op kan hopen is een liefhebber die zijn roze bril heeft ingeruild voor oogkleppen.