Goed voornemen: word een deugende ecorijder

Als we in 2016 één ding hebben geleerd, is het wel dat het altijd deugender en milieuvriendelijker kan. Daarvoor is 2017. Dus volg deze tips op en bespaar ondertussen ook nog wat brandstof.

De vereniging van Europese autofabrikanten, de ACEA, heeft een superduperhandig lijstje met tips gemaakt. Ze gaan je gegarandeerd brandstof besparen - als je tenminste de Autobahn-toevoegingen opvolgt. Komt-ie!

Dit betekent eigenlijk dat je je netjes aan de snelheid moet houden. Want voor de meeste motoren geldt dat ze minder zuipen bij lagere snelheden. Noot: dat geldt niet voor alle motoren, sommigen zijn efficiënter bij hogere snelheden. Noot 2: cruise control resulteert in hoger verbruik dan wanneer je zelf probeert op dezelfde snelheid te rijden.

Zet je motor gewoon af zodra het meer dan een paar seconden duurt voordat je hem weer nodig hebt. Noot: zorg wel dat je motor warm is.

TopTip. Kan gewoon via Google Maps, die houdt vrij precies in de gaten waar het stilstaat en berekent ook een nieuwe route op basis van de extra tijd die file op uw reispad kost. Noot: wie zich afvraagt hoe Google dit allemaal weet, kan die vraag beter niet stellen. Je telefoon vertelt alles.

Onderhoud die bak van je. Een goed onderhouden auto rijdt soepeler en daardoor zuiniger. Noot: deugen is duur, dus reken er niet op dat de brandstofbesparing de extra garagekosten dekt.