Tesla herkent aanrijding op A2 voordat hij gebeurt

Computers zijn in elke situatie superieur aan mensen, en Tesla weet dit. De Model X met ingeschakelde Autopilot die op de A2 bij Valkenswaard achter een ongeluk in wording rijdt reageert al vóórdat zijn voorligger hard op een auto klapt.

Onderstaande dashcamvideo vloog gisteravond via de social mediakanalen op onze radar. We kijken mee met een Tesla met ingeschakelde Autopilot die op de linkerbaan achter een rood Corsaatje rijdt. Wat wij niet zien is dat er voor de voorligger enkele andere auto's hard remmen. De voorligger van de Tesla merkt dit totaal niet op en knalt vol op de langzaamrijdende Hyundai-SUV die op zijn kant gaat. De radar van de Tesla heeft de situatie voor zich al vroeg in de gaten en activeert de noodrem.

Bij de uitrol van softwareversie 8.0 (september) werd bekend gemaakt dat de autobouwer een nieuwe techniek om radarbeelden te interpreteren had toegepast. Een van de voordelen was dat de Autopilot daardoor de auto vóór je voorligger kan 'scannen'. Wat dat aan praktisch nut oplevert is nu wel duidelijk...

De video werd gepost door een letselschadespecialist die tevens overtuigd elektrofanboy is, in het bijzonder voor Tesla. De beelden zijn niet van hemzelf. Bij het ongeluk, dat op dinsdag even na 16:00 uur gebeurde, vielen enkele gewonden.