De terugkeer van Ford in de Formule 1

Je zou het niet direct zeggen, maar Ford is na Ferrari de motorenfabrikant met het grootste aantal race-overwinningen in de Formule 1. Nu de raceklasse met gedownsizede turbomotoren rijdt lijkt het een uitgelezen moment om weer in te stappen.

Ford deed zijn intrede in de Formule 1 in de jaren '60 en beleefde in onder meer Lotus-chassis' meteen zijn hoogtijdagen, tot in de jaren '70. Bekender voor ons Nederlanders is de Benetton-Ford B194 waarin Jos Verstappen in 1994 debuteerde, zijn teamgenoot Michael Schumacher werd dat jaar met de zusterauto wereldkampioen. Het jaar erna wisselden 'de drie B's van Benetton' (Briatore, Brawn en Byrne) echter naar een Renaultmotor omdat ze in '94 vonden dat Ford te weinig commitment aan de F1 toonde. Ford en Cosworth leverden nog tot 2013 motoren, de laatste overwinning was in 2003 voor Giancarlo Fisichella in een Jordan-Ford. Bij het Jaguar-team presteerde de Cosworth V10 beduidend minder.

Er valt veel te zeggen voor nieuw elan in de F1 voor Ford: bakken met eer en glorie liggen te wachten op succesvolle motorenleveranciers, de EcoBoost PR zou er een flinke naamsbekendheidsboost mee krijgen. Daarnaast zijn de turbomotoren weer relevant qua ontwikkelpotentieel voor straatauto's. Ook is een onafhankelijke motorfabrikant die niet aan een team gebonden is welkom. Momenteel vervult eigenlijk alleen Honda deze rol, nadat het in 2008 zijn eigen fabrieksteam abrupt oprolde. 

En dan is er nog de nieuwe eigenaar Liberty Media die de F1 een boost wil geven in de VS, wat Ford als muziek in de oren moet klinken. Als het weer actief wordt in de koningsklasse en dit valt samen met een opleving van de sport op zijn grootste afzetmarkt, dan is dat alleen maar mooi meegenomen. Het Amerikaanse Team Haas - nu nog met Ferrari-power - zou een mooie afnemer van Ford/Cosworth-blokken kunnen zijn.

Aan de andere kant: er is minstens even veel tegen een nieuwe intrede in de F1 in te brengen: de kosten zijn nog steeds hoog en succes is niet gegarandeerd. In de recente tijd kwamen en gingen fabrieksteams met hun eigen ontwikkelde motor. Voor BMW dat op een blauwe maandag nog eens een overwinning pakte, liep dit soms nog aardig, maar Toyota is er behoorlijk mee op de muil gegaan. Zo kan het dat je aan het eind van de rit enorm veel geld kwijt bent en er nul PR-waarde uit kunt halen. En aangezien Ford nog steeds het leeuwendeel van zijn auto's op de Amerikaanse thuismarkt verkoopt is het financieel aantrekkelijker om aan de ene kant jezelf via NASCAR uit te venten en aan de andere kant Ken Block en Vaughn Gittin jr. te betalen om goed gechoreografeerde stunts uit te voeren en deze via internet te verspreiden. Daarnaast lijkt Ford momenteel zijn motorsporteieren vooral in het het Ford GT WEC-mandje te leggen.

Ford -de oudste massaproducent ter wereld - is momenteel buiten de VS actief in onder andere de WEC (lange afstandsracen) en het WRC (rallykampioenschap). Een terugkeer in de F1 wordt niet uitgesloten - for what it's worth - op Reddit bestaat een draadje waarin over hetzelfde onderwerp wordt gespeculeerd, hier zegt een redditor die bij Ford werkt 'I was in the meeting about 6 months ago to decide if Ford would get back into F1. Decision was a no. But would be reviewed again after 12 months. Dont rule it out in the future.Cost, and plan didnt fit the performance department.' Dit was 6 maanden geleden.