'Invloed Michael Schumacher nog steeds merkbaar in F1'

Het is vandaag exact drie jaar geleden dat Michael Schumacher zijn skiongeluk had. De grootste grootheid uit de Formule 1 ligt sindsdien in zeer slechte staat in bed, maar zijn invloed is in de sport nog steeds zichtbaar.

Dat claimt Ross Brawn in ieder geval. De F1-veteraan is van mening dat bij de teams van Ferrari en Mercedes de nalatenschap van de Duitse oud-coureur nog steeds zichtbaar is. "Michael heeft zeker bijgedragen aan de organisatie en de structuur die tot het succes van Mercedes heeft geleid. Hij is medeverantwoordelijk voor het succes dat we hadden bij Ferrari en heeft die aanpak doorgezet bij Mercedes", vertelt de voormalige teambaas. 

Volgens Brawn kon Der Schumi het hele team motiveren met zijn gedrevenheid. "Als een coureur zo toegewijd en gefocust op succesis als Michael, dan laat je je daardoor meeslepen. Je wist dat je hem niet kon teleurstellen en iedereen stond er hetzelfde in." 

In 2010 besloot Schumacher zijn racepensioen op te geven voor een stoeltje bij het team van Mercedes dat terugkeerde in de koningsklasse van de autosport. De legendarische Duitser kon in de drie jaren die volgden geen potten breken in de zilveren pijl, maar legde met zijn kennis wel de basis voor het meest succesvolle team van de afgelopen jaren. "Dat hij met zijn kennis en ervaring met monteurs en ontwikkelaars ging zitten en uitlegde wat hij nodig had, was onbetaalbaar. Hij was essentieel bij de ontwikkeling van de systemen die hebben bijgedragen aan het succes van Mercedes nu." 

De familie van Michael Schumacher doet nog steeds geen uitspraken over de medische toestand van de zevenvoudige wereldkampioen. En in dat geval gaat de uitspraak 'geen nieuws is goed nieuws' niet op. De F1-legende wordt verzorgd in zijn villa in Zwitserland waar een speciale privékliniek voor hem is ingericht. De kans dat hij ooit nog herstelt, is zeer klein. 

Ondertussen gaat het leven voor de familie Schumacher wel gewoon door. Zoon Mick Schumacher werkt hard aan zijn eigen racecarrière en stapt nu over naar de Formule 3. Zijn vizier is strak gericht op het wereldkampioenschap F1, dus wie weet krijgt Max Verstappen er over een paar seizoenen een geduchte concurrent bij. Aan de racegenen kan het niet liggen. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dcf38950343b', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });