Infiniti wil bergen SUV-euro's verdienen met deze QX50

Het wil nog steeds niet vlotten met Infiniti op de Europese markt, maar de Japanners hebben gezien dat er zeeën met geld zijn te verdienen met SUV's. Dus hier is de QX50 om te profiteren van dit lucratieve segment.

We verwachten niet dat je nu direct naar de Infiniti-dealer rent, dat doet tenslotte vrijwel niemand, maar we willen er wel meteen bij vertellen dat het pas om een concept car gaat. Die is in januari voor het eerst te zien op de autoshow in Detroit, maar wij verwachten dat het productiemodel uiteindelijk nauwelijks afwijkt van dit model. En dat is prima, want de QX50 ziet er met zijn hoekige lijnen lekker stoer uit.

Infiniti levert momenteel al een QX50 aan de andere kant van de oceaan, maar die is in Nederland nu niet beschikbaar. We hebben hier wel de kleinere QX30 en de grotere QX70, beiden geen groot succes. De QX50 kan een luxe concurrent worden voor auto's als de Seat Ateca en Nissan Qashqai.

Ondanks dat we de QX50 Concept nu al zien, zal het nog wel even duren voordat de SUV hier over het asfalt rolt. Blijkbaar hebben de Japanners nog een volledig jaar nodig om het productiemodel af te ronden, want pas in 2018 staat hij in de showrooms te wachten op die zeldzame Infiniti-koper.

Het merk probeert in ieder geval met zijn tijd mee te gaan en voorziet de QX50 van het ProPilot-systeem. Daarmee neemt de auto taken van de bestuurder over, maar het concern vermijdt de term 'autonoom rijden'. Waarschijnlijk willen ze voorkomen dat ze dezelfde negatieve aandacht krijgen als Tesla als het systeem een keer faalt of de bestuurders te overmoedig worden. Infiniti laat in ieder geval weten dat het systeem de omgeving in de gaten houdt en bijvoorbeeld zelf kan rijden in de file of druk stadsverkeer. 

Ook de onlangs getoonde VC-T-motor is te vinden in de concept car. Het gaat om een 2.0 liter turbomotor met 270 pk en bijna vierhonderd Nm. Onder meer dankzij variabele compressieverhoudingen ligt het verbruik van deze krachtbron aanzienlijk lager dan bij vergelijkbare motoren. Het vernuftige stukje techniek moet in 2018 debuteren in de gruwelijk lelijke GX80, maar zal waarschijnlijk ook in de QX50 terechtkomen.