FF91: de Chinese elektrobelofte met 1.050 pk is hier

Kijk nou: een elektrische en autonome auto met 1.000+ pk en een nul-tot-honderd tijd die een Model S P100D naar de kroon steekt. Bij Tesla loopt het ze dun door de broek vanwege Faraday Future, right? Mwah, niet echt.

Het naar de bekende natuurkundige Michael Faraday vernoemde Faraday Future (FF) is een bedrijf zoals we dat de laatste jaren steeds vaker zien: in de basis is het een hele grote zak met Chinees geld waaromheen westers design- en engineeringtalent wordt gekocht. In bijna alle gevallen wordt hoog van de toren geblazen qua ambitie en in eigenlijk geen enkel geval hebben we al iets tastbaar concreets gezien in de vorm van iets waarmee geld verdiend kan worden. Klinkt vrij Mulleriaans, maar als we direct elk initiatief affakkelen staan we met de broek naar beneden als één van de bedrijven het wél redt. Of FF hier één van is, is een vraag die we nog niet kunnen beantwoorden, maar tot nog toe is het bedrijf voldoende hobbels in de weg tegengekomen.

Het begon precies een jaar geleden, op elektronicabeurs CES 2016 met het superscherpe FFZERO1 Concept. Deze auto was zo vooruitstrevend dat hij een jaar na dato al een dode 404-link weergeeft op de site van Faraday. Maar dat maakt verder niet uit, want er is een nieuw concept! 

De FF91 wordt -wederom- op de CES voorgesteld, nu een jaartje later. Hij heeft nog steeds 1.050 pk, alleen nu in een vorm waarin je ook daadwerkelijk mensen kwijt kunt. Het ruimere concept is natuurlijk nog steeds helemaal elektrisch, heeft een NEDC-range van 700 km, doet 0-100 in 2,4s en zit vol autonome innovaties. Niet alleen kan de auto autonoom rijden, hij kan ook zelf parkeren. Quod erat demonstrandum:

...mmkay, dat ging wellicht niet helemaal zoals gepland, maar bij een nieuwe auto horen kinderziektes. Althans, zo zouden wij dat spinnen als we de PR van Faraday deden. Maar terug naar de power-auto: de FF91 krijgt functies als achterwielbesturing en inschakelbare vierwielaandrijving. Op, om en in de auto vinden we lidar (lasergestuurde radar), en niet minder dan tien hd-camera's, dertien radars en twaalf ultrasone sensoren. Net als dat andere concept op de CES heeft ook de FF91 een gezichtsherkenningsfunctie.

De FF91 moet in 2018 in productie gaan. Dat is: als de stilgelegde bouw van de Faraday-fabriek in Nevada spoedig hervat wordt. Eén en ander schijnt samen te hangen met de miljardair-eigenaar Jia Yueting die in werkelijkheid iets minder welgesteld is dan hij zich voordoet. Hoe dan ook, als alle mitsen en maren worden overkomen hebben we in 2018 een heuse...komt 'ie...Tesla-killer op de markt. Maar als u het niet erg vindt wachten wij op advies van onze financieel adviseur nog even met het aanbetalen van $5.000 voor een model van dit DENK van de autowereld. De kans bestaat dat al het aangekochte talent niet heel lang van zijn royale salaris kan genieten. Het is toch een beetje als een topvoetballer die in de Russische competitie gaat spelen.