Kent u Die Blechtrommel van Günther Grass? Hierin weigert het jongetje Oskar Matzerath vanaf zijn derde levensjaar verder te groeien omdat hij de wereld om zich heen niet als volwassene tegemoet wil treden. De Kia Picanto doet in zekere zin ook een Oskartje: de derde generatie is met 3.595 mm exact even lang als zijn voorganger. De reden is wellicht meer praktisch gekozen en uit nood geboren: de Picanto is populair omdat het een goedkope A-segmenter is, en A-segmenters hebben een groeiplafond.
Zoals eigenlijk elke nieuwe auto in dit segment is ook de nieuwe Picanto weer -vergeef ons dit vreselijke autojournocliché- een stukje volwassener geworden. We spreken niet graag in zouteloze termen, maar je moet toegeven dat de kleinste autootjes door de jaren heen steeds volwaardiger zijn geworden.
De Koreanen slaagden er in om met de beperkte speelruimte die ze hadden de wielbasis nog 15 mm op te rekken, tot 2.400 mm. De neus, lichten en bumpers zien er net even wat hipper uit, maar dat komt grotendeels omdat Kia alleen foto's van de GT Line (met dubbele uitlaat, hahahaha) laat zien, uw kortpittige buurvrouw en de rest van Nederland gaat natuurlijk voor de instapvariant. Deze krijgen we als het goed is in maart in Genève te zien, tezamen met de specificaties. Deze laten zich overigens raden: zuinige driecilindertjes en functionele vijfbakken. Geen fratsen.
De Picanto is voor de Nederlandse markt superbelangrijk. Liefst 40% van alle verkochte Kia's was in 2016 een Picantootje en dankzij het boodschappenwagentje wisten de Koreanen in 2016 nipt de titel 'bestverkopend Aziatisch merk' voor Toyota's neus weg te kapen. Hierbij worden ze geholpen door de voortdurende neergang van Toyota op onze markt, dat vorig jaar voor het eerst sinds we ons kunnen herinneren onder een marktaandeel van 5% zakte.
Het spreekt wel voor Kia dat het zelfs in het laatste jaar van de Picanto nog meer dan 8.200 exemplaren wist weg te zetten (tegenover 8.600 voor de veel nieuwere VW up), hoewel gezegd moet worden dat in dit segment eigenlijk alleen de prijs bepalend is en je als aanbieder dus minder last hebt van de levenscycli zoals dat in de hogere segmenten het geval is.
Enfin, we zouden niet graag aanbieder van A-segmenters zijn, want het is echt dubbeltjeswerk op de marges (een reden waarom Ford vertrekt uit dit segment), maar als u kunt leven met vermogens van 60-80 pk, bereid bent compromissen te maken op het gebied van comfort en niet veel te verstouwen hebt dan is dit ontegenzeggelijk de klasse die het meeste bang for buck levert. Ook qua afschrijving.