Natuurlijk ligt het allemaal een stuk genuanceerder, maar uit een nieuw Canadees onderzoek blijkt dat het leven naast een drukke weg de kans op dementie vergroot. Volgens de wetenschappers is één op de tien gevallen van dementie toe te schrijven aan luchtvervuiling en fijnstof is de grote boosdoener.
Het slachtoffer moet dan wel langdurig bij een drukke weg wonen. Ook de afstand is bepalend, want bij meer dan vijftig meter van de weg ebt het effect al weg en bij meer dan driehonderd meter is het risico verdwenen.
Eerlijk is eerlijk: een grondig onderzoek was het wel. De wetenschappers verzamelden in 2001 de gegevens van 2,2 miljoen inwoners van de staat Ontario die tussen de 55 en 85 jaar oud waren. Twaalf jaar later bleken ruim 240.000 personen dement te zijn geworden. Op basis van de postcodes konden ze het verband met drukke wegen aantonen.
De onderzoekers keken in de data ook naar een verband tussen luchtvervuiling en het risico op parkinson of, bij een jongere groep, multiple sclerose, maar konden daar geen bewijs voor ontdekken.
Dus dan weet je voortaan dat je dagelijkse trip door filerijdend forenzenland niet alleen de ijsbeertjes systematisch om zeep helpt, maar ook nog eens zorgt voor demente bejaarden. Het is maar goed dat de elektrische revolutie voor de deur staat.