Kia bouwt een appetijtelijke auto: de Stinger

De Koreanen openen met hun nieuwste model nadrukkelijk de aanval op de Audi A4, BMW 4 Gran Coupé en Lexus IS. De achterwielaandrijver met 370 pk werd daarom ook door Kia in Duitsland ontwikkeld en is groter dan de concurrentie.

Kia werkt er hard aan om van het Koreaanse goedkope-autootjes-imago af te komen en dat doen ze goed. In 2016 was het merk het bestverkopende Aziatische merk in Nederland. Tijd om een nieuw doel te stellen in de GT markt met de snelste Kia ooit.

De Stinger is ontwikkeld bij het Kia ontwerpcentrum in Frankfurt en ook het onderstel werd ontwikkeld in Duitsland. Voor de rij-eigenschappen reden de Koreanen naar de Groene Hel van de Nürburgring. De auto komt met achterwielaandrijving en vierwielaandrijving op de markt. Daarvoor moeten we nog wel even wachten, hij komt eind dit jaar eerst in de VS te koop en Kia weet nog niet of ze de auto ook naar Nederland gaan brengen. Ook hebben ze nog geen prijzen laten weten.

De auto wordt leverbaar met twee turbomotoren: een 2,0 liter viercilinder die 289 pk (189 kW) oplevert en een drieliter V6 die 370 pk (272 kW) produceert. Met die laatste motor moet de Stinger in 5,1 seconden op de 100 kilometer per uur zitten en er wordt gerekend op een topsnelheid van 286 kilometer per uur. Beide motoren worden gekoppeld aan een nieuw ontwikkelde achttrapsautomaat.

Het design is geslaagd te noemen. Al zitten er wel details in het ontwerp die wellicht net detonerend te noemen zijn: er zitten vrij veel hoekjes, streepjes en gaatjes aan. Al zullen die waarschijnlijk niet allemaal op het laagste model van de serie zitten. Het interieur toont in tegenstelling tot de buitenkant een erg rustig design, waar desondanks de drie ronde ventilatieroosters opvallen. De knoppenwinkel valt behoorlijk mee en de belangrijkste bedieningselementen zitten rondom de bestuurder en op het stuur.