Burgemeester Parijs wil nostalgische autovrije straten

De Franse hoofdstad Parijs moet zelf het goede voorbeeld geven bij de naleving van het klimaatakkoord dat daar in 2015 werd gesloten. Autobezit is archaïsch en zal zo snel mogelijk op moeten houden, de toekomst is er voor wandelaars en fietsers.

Anne Hidalgo is burgemeester van Parijs en als een typische inwoner van haar land: ze heeft blijkbaar nooit iets te doen en hoeft nooit ergens naartoe. Dat is althans wat haar voorstel, dat ze deed tijdens de officiële nieuwjaarstoespraak, doet vermoeden. De ruimte in de stad kan beter gebruikt worden door fietsers, wandelaars en meer groen op straat.

De nostalgie van door Parijs rijden in een Renault 4 met de liefde van je leven op de andere stoel en stokbrood plus fles wijn in een mand op de achterbank. Even parkeren op de Rue de Sèvres bij die patisserie met de heerlijke eclairs en vervolgens door kachelen naar de Eiffeltoren is er dan niet meer bij. Moet je fietsen door de regen. 

Daar staat tegenover dat je ook niet meer in die nostalgische file op de Place Charles de Gaulle/Etoile zult staan. De immers gebutste Parijse auto's zullen het veld ruimen voor fietsers. De horror, Parijs net zo overspoeld met fietsende en belrinkelende toeristen als Amsterdam. Doe het niet!

Er is wel een voordeel te bedenken op het autovrij maken van de stad. Als je in een zeer recalcitrante bui bent kun je een poging doen om de beste korte film aller tijden nog eens over te doen. Ware het niet dat auto's van voor 1997 ook al verboden zijn. Oh wacht, je was toch al bezig met de wet te overtreden.

De nostalgische Hidalgo wil van haar stad een groen bolwerk maken. Autovrije straten zoals op oude prenten te zien zijn, met honderden flanerende mensen. Mensen die auto's bezitten zijn maar ouderwets, het is tijd voor wat nieuws. Ze zet zwaar in op groene startups en de stad moet een hub voor 'Green Finance' worden. De burgemeester is sowieso niet wars van bizarre plannen, ze wenst ook de Olympische Spelen te organiseren in haar stad. Fijn een paar miljard euro verbranden: nee, dat is goed voor het milieu.