Mercedes hypercar krijgt 1.000+ pk sterke F1-motor

Over een paar maanden toont Mercedes een hypercar die de performancelat weer een stukje hoger moet leggen en als de ster aan zo'n project begint, dan weet je dat het goed wordt. De eerste details zijn al vrijgegeven.

Mercedes heeft het krachtige beestje een naam gegeven. Wordt deze koning van de autowereld vernoemd naar een wind die alleen op een maandag waait in een berggebied in Zuid-Amerika? Of anders naar een vechtstier die in 1726 eens drie torero's heeft gedood en daarna uit eerbetoon is gespaard van het slachthuis? Nee, dit zijn Duitsers en daarom is voor de meest efficiënte naam ooit gekozen: Project One. 

Dan het vermogen. Om een beetje mee te kunnen spelen met de absolute top is bijna noodzakelijk om je pk's in de viercijferige getallen te laten pieken. Mercedes snapt dit, want AMG-baas Tobias Moers laat weten dat de hypercar "minstens 1.000 pk" gaat produceren. 

De motor die hiervoor gebruikt gaat worden is een aangepaste versie van de krachtbron in Lewis Hamiltons F1-auto. Dat betekent dat er een 1,6 liter V6 in de auto komt te liggen, maar wel eentje die bizar veel toeren kan maken. Schakelen bij 10.000 of zelfs 11.000 toeren terwijl de V6 achter je ligt te gillen; wij zien het wel zitten!

De V6 hoeft het klusje niet alleen te klaren, want twee elektromotoren zullen de voorwielen aandrijven. Dat maakt de Project One niet alleen hybride, maar ook vierwielaangedreven. Dat moet bijdragen aan het vervullen van Moers' ambitieuze beloftes, want hij profeteert dat de hypercar de meest efficiënte supercar wordt op alle gebieden. Dat geldt dus voor het verbruik, maar ook voor de aerodynamica, het gewicht en het vermogen. 

Eind dit jaar zullen we het resultaat van dit project kunnen bewonderen en volgend jaar gaat de hypercar in productie. Mercedes bouwt er waarschijnlijk maar een paar honderd en we vermoeden dat je nu al te laat bent als je er eentje wil bemachtigen.