Max op P8 in lijst populairste babynamen

Kent u het cliché van de stroomstoring waarna 9 maanden later een geboortegolf plaatsvindt? Welnu, dat cliché kunnen we toepassen op de naam Max. Sinds Verstappen beroemd is heeft de voornaam Max een grote vlucht genomen in Nederland.

Elk jaar kent zijn vaste hoogtepunten en de bekendmaking van de kindernamen door de Sociale Verzekeringsbank is er eentje van. Iedereen met een beetje tijd teveel kan dan handenwrijvend een enorme lijst doorspitten op jacht naar de meest onmogelijke namen. Namen die je als kind bij voorbaat al kansloos maken bij elke sollicitatie, zo lijkt het. Maar daarover later meer. 

De naam Max is altijd al een top 20-naam geweest in Nederland, maar we menen de laatste jaren een Verstappen-effect te zien. In 2014 stond 'Max' op P16 (518 keer), in 2015 steeg hij naar P11 (575 keer) en vorig jaar denderde Max de top 10 binnen: met 617 pasgeboren larven stond Max op P8. Toeval of een plotselinge hommage aan Max Euwe? We denken het niet. Overigens waren er vorig jaar ook 11 ouders die hun kind Maxx noemden, geen idee waarom.

Los van topper Max (617 - 575 - 518) waren ook F1-namen als Lewis (67 - 64 - 56) en Senna (26 - 34 - 43) de afgelopen 3 jaar veelvoorkomend in Nederland, hoewel Senna wat in populariteit lijkt af te nemen. Enzo was in 2016 met 48 keer nog steeds een populaire naam, maar moest het afleggen tegen Bentley: in 2016 kwamen maar liefst 56 Bentley's (54 jongens en 2 meisjes) en één Bentley-Maxim ter wereld. In tegenstelling tot de jaren ervoor werd er in 2016 geen enkele Tesla geboren, maar wel 11 Elons. Mercedes kwam 2 keer voor en ook mocht Nederland vorig jaar een Lexus, een Veyron én een Chiron verwelkomen.

Dan de tongbrekers: T’cxzayneau, Raidiënsheanix, Ty’Shaëncley, D’veonshayro, Abraar, Bae-Novelle, Bamboo, Blessed-Joy, Cash, Cjee-enthally, Comfort, Day'Jhainely, Djix-Jones, Electra, Flora-Aurora, Fokje, Frozan, Gember, Ha, Lee-Mazing, Ljubi, Lova-ly, Sh'Qheny, Shurqueeneelys, Swaentje, Ypie, Zwanette. Namen die hier allemaal kunnen, want we zijn immers IJsland niet. Maar er is ook iemand die zijn kind Boef heeft genoemd, en één jongetje kreeg de naam Typhoon. Dan moet je wel een grote fan zijn.