Red Bull-baas: 'we gaan het gat naar Mercedes dichten'

Hoewel Red Bull Racing het afgelopen seizoen bijna strijdend met de Mercedessen eindigde, verwacht team-eigenaar Dietrich Mateschitz niet dat ze in Australië meteen om de overwinning vechten. Hij tempert de verwachtingen voor het nieuwe seizoen.

Het is niet dat de suikerwaterdrankjesmaker er geen vertrouwen in heeft, maar hij blijft gewoon voorzichtig met zijn voorspellingen. "Ik ben er zeker van dat we dit seizoen sterk genoeg zijn om dichter bij de Mercedessen te komen en de kampioenen uit te dagen. Ons chassis zal in ieder geval top zijn. Ik verwacht dat we halverwege het seizoen competitief genoeg zijn om races te winnen en in de top mee te vechten."

Renault heeft al aangegeven een compleet nieuwe motor te bouwen voor het komende seizoen en daarmee moeten de betrouwbaarheidsproblemen van 2015 definitief verleden tijd zijn. "Renault heeft nieuwe en competente technici binnengehaald bij hun F1-afdeling", vertelt Mateschitz hierover. "Samen met Mario Illien hebben ze veel vooruitgang geboekt, met name op het gebied van de betrouwbaarheid."

Red Bull Racing eindigde afgelopen seizoen in het constructeurskampioenschap voor Ferrari en zal dus komend seizoen naast Mercedes ook de Italianen nauwlettend in de gaten houden. "Ik geef toe dat Ferrari ook voor 2017 de onbekende factor is. Maar wat betreft de coureurs ben ik ervan overtuigd dat ons duo van Ricciardo en Verstappen het voordeel geeft." 

De strijd aan de top zal waarschijnlijk weer gaan tussen Mercedes, Red Bull en Ferrari. Vorig jaar leverde dat de rode stieren een tweede plaats op, maar dat hadden ze zelf voor de start van het seizoen niet gedacht. "We verwachtten wel in de top drie te eindigen, maar je moet dit wel in het juiste perspectief zien: waren we zo goed of hebben we geprofiteerd van de zwakte van anderen? Tweede worden in het kampioenschap is meer dan we hadden verwacht of gehoopt. Voor Ferrari finishen is niet belangrijk voor het prijzengeld, maar wel voor de eer." 

Laten we hopen dat Red Bull voor 2017 ook veel te laag inzet en dat Verstappen niet een half seizoen hoeft te wachten voordat hij kan meestrijden voor de overwinning. Al heeft hij in Brazilië bewezen dat hij ook meer aan de achterkant van het veld prachtige dingen kan laten zien.