Deze turbine-Chrysler zou zelfs Batman jaloers maken

Op het moment dat de ruimtevaart nog in zijn kinderschoenen stond presenteerde Chrysler al deze raket op wielen. Slank, aerodynamisch, licht en dankzij een turbineaandrijving ook razendsnel. Deze unieke concept car is nu te koop.

Amerikaanse autotekenaars in de jaren 50 waren absoluut gefascineerd door de luchtvaart. De vormen van vleugels en straalmotoren kwamen dan ook veelvuldig en steeds groter terug op de modellen. Deze Chrysler Ghia Streamline X is daar geen uitzondering op. Maar waar veel Chryslers destijds nog het formaat hadden van een gemiddeld vliegdekschip, is de Streamline X erg compact. Bijna alsof ze wielen onder een powerboat hebben gehangen. 

Het ontwerp is uitgevoerd door de Italiaan Giovanni Savonuzzi, die werkte voor designhuis Ghia. Als Europeaan wist hij wel raad met kleinere afmetingen en ook de nieuwe trend voor aerodynamische auto's lag hem uitstekend. Dat is duidelijk te zien bij deze Streamline X, waarvan de body oogt alsof hij door de wind zelf is uitgesleten. 

Veel onderdelen, waaronder de vloer en het bodywork zijn uitgevoerd in aluminium wat de concept car bijzonder licht maakt. Het interieur draagt daar ook aan bij, want naast een paar knoppen en een gigantisch stuur is er weinig te vinden. Zelfs de pedalen zijn weggelaten. 

Chrysler had het idee om de concept car te voorzien van een turbinemotor, want dat zou hem lekker futuristisch maken. Dat bleek te veel werk en uiteindelijk kozen de Amerikanen toch voor een saaie viercilinder voordat de Streamline X in 1955 op de autoshow in Turijn werd getoond. 

Na zijn carrière als aandachtstrekker op de beursvloer heeft de Streamline X een tijd doorgebracht in de handen van verschillende musea om uiteindelijk in de privécollectie van een liefhebber te eindigen. Die besloot het werk van Chrysler af te maken en alsnog een 70 pk sterke turbinemotor te installeren. Windtunneltesten en computerberekeningen hebben uitgewezen dat met deze krachtbron een topsnelheid van 257 km/u mogelijk is, maar aangezien onder meer de besturing, ophanging en remmen nog uit de jaren 50 stammen, raden we een praktijktest niet aan. 

Het is nu weer tijd voor een nieuwe eigenaar. Dus als je een voorliefde voor unieke voertuigen en een goed gevulde bankrekening hebt, kan je komende zaterdag terecht bij veilingshuis Barrett-Jackson die de auto aanbiedt tijdens het hamerfestijn in het Amerikaanse Scottsdale. Laat je het ons even weten als je hem hebt?