De meeste criminelen weten wel dat de autoriteiten hun telefoon- of internetverkeer kunnen aftappen, maar de auto wordt vaak vergeten als een zwakke schakel. Het filmbeeld van een detective die een stiekem een zwart kastje met een rood knipperend lampje onder de auto plakt is daarbij ruimschoots achterhaald. De volgtechniek wordt gewoon vanuit de fabriek meegeleverd.
Uit een onlangs vrijgegeven rechtbankdossier blijkt dat de politie in New York een auto heeft gevolgd door informatie uit een autoradio af te tappen. De SiriusXM radio in de Toyota 4-Runner was voorzien van een trackingsysteem voor bij diefstal. Met een gerechtelijk bevel in de hand was het voor de dienders een fluitje van een cent om SiriusXM te bevelen de data constant uit te lezen. Hierdoor wisten de agenten op elk moment waar de auto zich bevond.
Ook het OnStar-systeem van General Motors is een godsgeschenk voor de lange arm van de wet. Die kan via de techniek, die ook in Opels is te krijgen, exact volgen waar een auto zich bevindt. Het is zelfs mogelijk om via het systeem mee te luisteren met telefoongesprekken die gevoerd worden in de auto. GM benadrukt natuurlijk dat deze mogelijkheid alleen wordt geboden als daar een gerechtelijk bevel voor is, maar het gebeurt dus wel.
Dit zijn alleen nog de opsporingsmethoden die we dankzij rechtszaken te weten zijn gekomen. De computers in de nieuwste auto's zijn nog geavanceerder en verzamelen nog meer data van hun gebruiker. Merken als Tesla laten hun modellen constant online zijn. Dat is niet alleen makkelijk voor het versturen van updates. maar ook voor het uitlezen van informatie.
Waar we de laatste jaren in opstand kwamen tegen privacyschendende kastjes van een kilometerheffing, accepteren we wel nieuwe techniek die aan de ene kant ons leven makkelijker maken, maar aan de andere kant evenveel data verzamelt. Big Brother wordt tegenwoordig standaard meegeleverd.
Foto: Handig, dan weet je altijd waar je auto is. En jij niet alleen...