Bilderbergconferentie! Industrietitanen gaan inzetten op waterstof

De waterstofauto is een wonderoplossing die al ruim dertig jaar beloofd wordt, maar die steeds niet komt wegens te moeilijk. Uit nood rijden we nu op accu's, maar het gaat veranderen. In Davos zijn de doelen gesteld en multinationals hebben getekend.

Tijdens het jaarlijkse World Economic Forum wordt de toekomst van de wereld besproken. Het is een soort Bilderbergconferentie voor CEO's. Een van de belangrijke uitkomsten van dit jaar is dat waterstof weer terugkomt. Oliebedrijven als Shell en Total, grondstoffenbedrijf Anglo American en het Franse energiebedrijf Engie tekenden er een pact met autofabrikanten Toyota, BMW, Daimler, Honda en Hyundai. Stuk voor stuk partijen die nu (nog) achter het elektrische net aan het vissen zijn. Ze willen waterstof als aandrijfmiddel gaan gebruiken.

Tesla is momenteel onbetwist voorloper op het gebied van auto's die niet op fossiele brandstof rijden. Het bedrijf zet alles in op elektriciteit. Elon Musk gelooft niet in waterstof, hij wil zonnepanelen op daken en zijn batterijen in huizen om zo weer de accu's in zijn auto's te vullen. Waterstof is niet de oplossing volgens hem.

Dat kan Musk wel zeggen, maar bedrijven als Mercedes, BMW en Toyota zijn al decennia brandstofcellen aan het ontwikkelen. Heeft ze miljarden gekost, en dat geld willen ze uiteindelijk wel eens terugverdienen. Uiteindelijk is een tank waterstof een vloeibare accu. Voordeel daarvan is dat je het gewoon bij een tankstation kunt vullen. Hoef je geen uur voor te gaan stilstaan. Nadeel is uiteraard dat het vervoerd en opgeslagen moeten worden, maar elektriciteit komt ook niet vanzelf uit het stopcontact.

Wij zijn geen natuur- of scheikundigen, maar we weten wel dat er bij iedere omzetting energie verloren gaat. Voor waterstof moet je elektriciteit maken, daar water op gooien voor electrolyse en de waterstof die daar uit ontstaat moet in de auto weer omgekeerd worden in elektriciteit. Lijkt wat omslachtig. Toch is de techniek episch en het geeft de oliebedrijven weer een beetje bestaansrecht als maker van 'duurzame' waterstof.