Poetinfans beware: de Lada Niva keert terug!

Ontwaakt, verworpenen der aarde, we hebben faptastisch nieuws uit moedertje Rusland voor u. Het vaak onderschatte SUV-icoon van Lada, de Niva, keert terug. Voor de trouwe fans voelt dit als een warme Russische douche.

De Mercedes G-Klasse bewijst nog elke dag dat er een markt is voor vierkante terreinwagens en ook Lada wil weer een stuk van de taart. De vorige Niva (introductiejaar: 1977, toen zowel de Koude Oorlog als lichaamsbeharing nog welig tierde) wordt nog tot de dag van vandaag gebouwd en verkocht, onder andere in een joint venture met GM, waardoor er plots een Chevrolet-badge op de Spartaanse 4x4 prijkt. 

Er kleeft echter een klein mitsje aan een nieuwe Niva: aangezien Renault-Nissan voor een aanzienlijk deel in Ladabouwer Avtovaz zit, is de kans groot dat een volgende Niva veel verderfelijke westerse invloeden krijgt, iets dat Marx, Engels en kameraad Breznjev nooit hadden gewild. Maar, niet getreurd,  Avotvaz-CEO Nicolas Maure zegt tegenover Capital dat de Niva géén Dacia Duster met een andere koets wordt. Gelukkig maar, want daarmee zou de charme van de Niva aangetast worden. Een Niva-koper wil een SUV waar, als je de motorkap opent, een beer uit komt springen. Een SUV die je kunt repareren met een paar goedgeplaatste tikken van een steeksleutel. Een SUV die je kunt laten rijden op pure wodka, als het weer eens -50 is in Jakoetsk. Kortom: een echte mannen-SUV en geen fancy-schmansy rond ding zonder hoeken, zoals het XCode Concept

In hoeverre dit op gaat voor de nieuwe Niva is de vraag, voor nu ligt de auto pas vers op de tekentafel. Waarschijnlijk komt hij derhalve niet op tijd voor een cameootje in onderstaande epische actiefilm: