Hoera. Europa gaat toezien op eerlijke autoverhuur

Op je vakantieadres een auto huren kan een crime van jewelste zijn, tenzij je de tijd neemt de kleine lettertjes van het bedrijf door te nemen. Dat doet echter niemand, dus moet Europa maar als nanny optreden.

De afgelopen jaren is het aantal klachten over al dan niet malafide verhuurbedrijven in Europa fors toegenomen, van 1.000 in 2010 tot ruim 2.000 vorig jaar. Let wel, dit zijn de klanten die de moeite nemen hun onbehagen bij een Europees consumentencentrum te uiten. Hoe dan ook, het werd tijd voor aksie om de consument te beschermen. In samenwerking met nationale consumentenorganisaties en de vijf grootste verhuurders (Avis, Europcar, Enterprise, Hertz,Sixt) is een set regels opgesteld die ervoor moet zorgen dat klanten in het buitenland niet voor onaangename verrassingen komen te staan. 

Klanten krijgen nu duidelijkheid over alle componenten van de totale boekingskosten, informatie over extra verzekeringen en -bovenal- transparante brandstofregels. Op deze manier wordt er niet gegoocheld met tankvullingen en de vraag of je tank bij het inleveren nou vol, halfvol, leeg, of voor 42,8% gevuld moet zijn. Dit is belangrijk, want de prijs die verhuurders voor een volle tank rekenen laat zich vaak terugvertalen naar een literprijs van minstens 2 euro. Uit het bericht van de Europese Commissie: consumers will be always given the option to get the car with a full tank and bring it back full. Goddank.

Uiteindelijk is de waarde van het convenant voor nu precies fuck all, want de grotere ketens zijn doorgaans al vrij transparant. De meeste problemen duiken op bij kleine bedrijfjes en beunhazen. Wie nu een auto boekt bij Pepe van Goldcar in Málaga zit nog steeds vast aan de voorwaarden die worden gesteld, want de kleine spelers zijn als gezegd geen onderdeel van de overeenkomst. Maar laten we niet te cynisch zijn, volgens de Commissie is dit slechts een begin en zal er later worden gekeken naar tussenpersonen en andere verhuurbedrijven.

Voor wat betreft schade is het volgende overeengekomen:

  • Clear procedure for vehicle inspection. Consumers will be provided with reasons and evidence of any damage, before the payment is taken.
  • Fair damage handling processes. The consumer is given the chance to challenge any damage before the payment is taken.

Lijkt ons fideel. Maar iedereen met een beetje verstand doet sowieso voordat hij de sleutels in ontvangst neemt een goede inspectie van de auto en laat eventueel niet genoteerde al aanwezige schade door de verhuurder optekenen. Doe vervolgens bij het inleveren weer samen met de verhuurder een rondje om de auto en er kan je nooit schade aangesmeerd worden die jij niet hebt toegebracht. Simpel.