RIP: De drijvende kracht achter de Lamborghini Miura is dood

Paolo Stanzani was een van de grote ingenieurs van de twintigste eeuw. Hij was verantwoordelijk voor de techniek van de Miura en de Countach. Bovendien had hij een revolutie op zijn geweten.

We houden het kort: Stanzani werd geboren in 1936, overleed deze week (zonder jarig te zijn geweest) en bereikte dus de respectabele leeftijd van tachtig. Belangrijker is echter dat zijn grote verdiensten hem makkelijk overleven. Stanzani was de man achter de Lamborghini Miura en forceerde daarmee de doorbraak voor de tweezitter met middenmotor. De Miura is de daddy der supercars zoals wij die nu kennen.

Zijn baas, Ferruccio Lamborghini, was vooral geïnteresseerd in het bouwen van een betere Ferrari onder zijn eigen naam. Stanzani dwong Ferrari een betere Lamborghini te bouwen. Want tot de Miura was een FR-layout (motor voorin, aandrijving op de achterwielen) gemeengoed. Dat is de revolutie die Stanzani ontketende. Voorts had Stanzani een hand in de ontwikkeling van de extreme Countach en zelfs de Bugatti EB110. 

Met Stanzani nemen we ook afscheid van een bedrijfscultuur bij Lambo die weerspiegeld werd in de auto's van die tijd. Leuke anekdote: toen baas Ferruccio samen met zijn technische jongens Stanzani en Dallara (toen nog hoofdingenieur) de London Motor Show wilde bezoeken, leek het hem veiliger om geen vlucht te delen. Als dan een vliegtuig uit de lucht viel, betekende dat niet het einde van het bedrijf, aldus Baas L. Ferruccio's persoonlijke assistente moest ook mee. De werkelijke reden voor de splitsing was echter dat Ferruccio met zijn assistente wilde reizen. Hij propte zijn technische golden boys gewoon in hetzelfde vliegtuig.

Lambo had de crash van Stanzani en Dallara nooit overleefd. Het is sowieso de vraag of Lamborghini Stanzani heeft overleefd. Stanzani's innovaties leven voort, ja, maar waar is de gekte van de Miura en Countach? Niet meer bij het steriele Lamborghini van nu in ieder geval.