Einde F1-tijdperk Bernie Ecclestone nabij

Ecclestones ooit onneembare F1-vesting staat op instorten. De man die al bijna veertig jaar aan de leiding staat bij de sport lijkt binnenkort toch het veld te moeten ruimen.

De Britmedia melden dat het tijdperk Ecclestone nu echt ten einde is. De man die langer stand heeft gehouden dan menig dinosaurussoort zal op straat gezet worden door Liberty Media, die nieuwe eigenaar van de F1. Volgens The Telegraph kan dat zelfs de komende dagen al gebeuren. 

Vervanging zou gevonden worden in Ross Brawn die de sporttechnische kant voor zijn rekening moet nemen en Sean Bratches die de commerciële afdeling moet runnen. Die laatste heeft van ESPN een succes gemaakt en zou de Formule 1 vooral een stuk spectaculairder moeten maken. Liberty Media wil van de wedstrijden een groter evenement maken die vergelijkbaar zijn met de Super Bowl. 

Ecclestone zelf bevestigt nog niets, maar lijkt momenteel een stuk voorzichtiger zijn woorden te kiezen. In eerste instantie claimde hij een contract te hebben waarmee hij nog zeker drie jaar de commerciële leiding van de sport zou voeren. Nu is hij echter een stuk voorzichtiger en laat hij weten dat zijn lot in de handen van Liberty Media ligt. 

"We moeten kijken hoe we het bedrijf gaan inrichten. We kijken daarbij welke richting zij (Liberty Media red.) op willen", legt de F1-veteraan uit. "Het is iets dat sowieso gedaan moest worden. We moeten een plan maken voor als ik er niet ben omdat ik ben overleden of zoiets, en het is hoog tijd dat we dat gingen doen."

Het plannen van een post-Bernie F1 was eigenlijk al begonnen voor de overname van Liberty Media. "We waren al bezig met die ideeën, maar toen we hoorden dat ze ons wilden overkopen hebben we het proces stilgelegd. We dachten: 'laten we wachten, want zo zijn zij de eigenaar en het is aan hun om te beslissen wat ze wel en niet willen.'"

Mocht de 86-jarige Ecclestone van het F1-toneel verdwijnen, dan worden het interessante tijden voor de sport. Liberty Media wil de raceklasse veramerikaniseren. Dat betekent niet alleen meer spektakel, maar ook meer aandacht voor social media en meer wedstrijden in de Verenigde Staten. Ecclestone zal het tandenknarsend moeten toezien op zijn Philips TX400 beeldbuis.