Duitsland verhoogt tol personenauto's al voor de invoering

De Duitse tol gaat er komen, daar heeft Europa zich al bij neergelegd. Echter, om de feestvreugde te vergroten zetten de Germaanse regenten met eurotekens in hun ogen al voor de invoering in op fors hogere tarieven.

Wegen en het onderhoud hiervan zijn duur, hiermee vertellen we hopelijk niets nieuws. Voor elk beschaafd land vormen de uitgaven aan infrastructuur een behoorlijke kostenpost, maar gelukkig staat hier een veelvoud aan inkomsten via belastingen en accijns tegenover. Desondanks heft bijna elk Europees land tol op zijn snelwegen om zo inkomsten te genereren van iedereen die er gebruik van maakt. Klinkt heel eerlijk, en dat is het ook. Althans: als iedereen belast wordt en elk land eraan meedoet. Dit is echter niet het geval: Duitsers zelf worden met belastingmaatregelen ontzien en landen als Nederland kennen, afgezien van een enkele tunnel, geen tol.

Eigenlijk is niemand in Duitsland blij met het idee van de tol op personenauto's, afgezien van bedenker CSU. Het Beierse zusje van Mutti Merkels CDU besloot er een prestigeproject van te maken en aangezien het CSU veel in de melk te brokkelen, heeft vonden de plannen doorgang. Minister Schultz en haar Oostenrijkse collega kunnen protesteren tot ze een ons wegen, hun klaagzang is bij de CSU tegen dovemansoren gericht.

Ach, en laten we eerlijk zijn, hoe verschrikkelijk is het nou om een paar euro voor een ritje door Duitsland te betalen, als je hiervoor mooi glad asfalt met hele stukken zonder snelheidslimiet terug krijgt? Je verbrandt al een veelvoud van dat bedrag aan benzine, dus die 5 tot 10 euro voor een kort vignet kunnen er ook nog wel af. Gaan we voor zo'n fooi serieus wakker liggen? Maar nu komt 'ie: na ons met wat loktarieven enigszins gerust te hebben gesteld gaan de Duitsers nu opeens volledig Joodse huurbaas op de weggebruiker, met flink opgeschroefde (nog steeds uitstootafhankelijke) tarieven. We citeren de S├╝ddeutsche: "voor auto's met de hoogste emissies gaan 10-dagsvignetten 35 euro kosten, vignetten voor twee maanden 50 euro. Tot nu toe lagen de plannen op respectievelijk 2,50 tot 20 euro en 7 tot 40 euro." Klagen heeft geen zin, want het is op het departement van verkeersminister Dobrindt (CSU, goh) al lang in de achterkamertjes bekonkeld. De hogere tarieven zouden nodig zijn omdat er bij de oude plannen geen rooie cent onder de streep overbleef.

Het mag met recht de faal van de eeuw genoemd worden: voor een habbekrats aan netto-inkomsten flink investeren in een duur paradepaardje en en passant overal in Europa kwaad bloed zetten, hier is duidelijk goed over nagedacht bij de CSU.. De bijdrage aan de begroting van de tolinkomsten gaat echt marginaal worden, het zou effectiever (en makkelijker) zijn om de brandstofaccijnzen met een cent te verhogen. Maar ze hebben hun politieke Pyrrusoverwinning in de pocket, indien (coalitiepartner) SPD in de Bondsdag instemt. Dat het gevierd mag worden met een kar Weisswurst en een paar flinke pullen bier. De kater komt later. Zullen wij dan ook maar een vignet gaan invoeren op alle wegen die naar de Nederlandse kust leiden? Een kuilenbelasting in Zandvoort wellicht?

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5efd7f776a1fa', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });