Nu zijn je Duitse zakenbakken al lang niet meer origineel, want Mercedes en BMW doen al sinds 2008 samen inkopen. Het gaat daarbij om onderdelen die "niet essentieel zijn voor het merkimago", zoals de fabrikanten dit zo mooi kunnen verwoorden. De merken gaan nu bijvoorbeeld al samen winkelen voor banden of frames voor stoelen.
Maar er valt veel meer winst te halen op dit gebied. Groot inkopen zorgt voor lagere prijzen en aangezien een gemiddelde BMW voor ongeveer 80 procent aan ingekochte onderdelen bestaat is dit belangrijk voor de autobouwer. De samenwerking met Mercedes kan dus veel voordeel opleveren en daarom wil BMW de relatie verder uitbreiden. "Dit is zeker nog niet uitgeput. We zijn regelmatig in overleg en we praten nu over de gezamenlijke aankoop van meer componenten", bevestigt BMW's inkoopbaas Markus Duesmann.
De knopjes, handgrepen, sturen en andere dingen die je als automobilist aanraakt zullen niet snel overeenkomen bij beide merken, maar zodra je een laag dieper gaat kijken, zul je merken dat steeds meer onderdelen gelijk zijn. Van koelwaterpompen tot kabelstekkertjes: het is allemaal één pot nat.
De inkoopman merkt dat zijn baan niet alleen meer draait om fysieke componenten. De opkomst van elektronica en de ontwikkeling van zelfrijdende auto's zorgen ervoor dat BMW steeds meer software inkoopt. "Automatisering en elektrificatie vereist nieuwe processen. We moeten in de komende jaren nog veel meer software inkopen. Alleen al voor het semi-automatische rijden stijgt het aantal sensoren in de auto enorm."