Parijs geeft oude dieselauto's een stigmatiserende sticker

Wanhopige tijden vragen om straffe maatregelen. Om die reden heeft Parijs een nieuw stickersysteem ingevoerd dat werkt volgens hetzelfde principe als de lokale discotheek: wie het verkeerde kleurtje heeft komt er niet in.

Diesels van tussen januari 1997 en december 2000 krijgen in dit sinds 1 januari verplichte "Crit'Air"-systeem (kosten: 4,18 euro) een grijze ster sticker achter hun ruit, zelfontbranders van tussen 2001 en 2005 hebben een bruine sticker. Deze auto's vallen in de hoogste categorieën (5 en 6) van het nieuwe stelsel. De grijze diesels mogen Parijs nu al niet meer in, als het aan burgemeesterin Anne Hidalgo ligt komt er ook een verbod op bruinbestickerde NOx-kanonnen. Dikke pech als u één van de bijna 2 miljoen Fransozen bent die nog een Peugeot 206 HDI uit 2000 of iets vergelijkbaars met asgrijs plakkaat bezit. In dat geval pakt u maar de tram of de fiets. Of een Uber.

De redenering is helder: wie zo'n oude stinkbak heeft gaat er maar lekker mee in de Provence of in de Dordogne rondcrossen, maar niet in de dichtbevolkte hoofdstad, waar smogproblemen steeds actueler worden. Onlangs werd door de smogproblematiek al de helft van al het Parijse verkeer van straat verbannen, maar dat was vooral theoretisch. Omdat zowel boetebedragen als pakkans lachwekkend laag waren lapten de Parijzenaars dit verbod massaal aan hun Louboutins. Zelfs de belofte van gratis openbaar vervoer kreeg ze niet uit hun auto, wat ons twee dingen vertelt: of Parisiens zijn meer dan een ander verknocht aan hun blik, of het openbaar vervoer in Parijs is zó slecht dat het pas een optie is als elke andere vervoersvorm acute ebolaherpes-builenpest oplevert.

Met de aanpak van het smogprobleem lijkt Parijs de meest vooruitstrevende Europese hoofdstad te zijn. Dankzij een lekker ruim uitgedachte infrastructuur (thanks, Napoleon!) zijn de hoofdwegen er breed en daarmee weinig autoluw. Vergelijk het met de smalle straatjes in hartje Londen -waar de congestion zone overigens ook heerst- en je weet waarom het probleem voor Parijs nijpender is.

Zo extreem als in de Chinese hoofdstad Beijing zijn de maatregelen nog niet: daar worden meteen miljarden uitgetrokken ter smogbestrijding, inclusief milieupolitie die er op toeziet dat er geen afvalbergen verbrand worden. Dat laatste is minder aan de orde in Parijs, maar het is wel duidelijk dat het de beleidsmakers menens is met de milieuproblematiek. En terecht.

Ook de rest van Frankrijk blijft niet gespaard: op veel snelwegen is de maximumsnelheid om milieuredenen met 20 km/u verlaagd, dus doorrijden zit er niet in. Tenzij je van een stroboscoop aan flitsapparaten houdt.