Bernie Ecclestone weg omdat Formule 1 stilstond

Het vertrek van Bernie Ecclestone uit de Formule 1 kwam niet onverwacht, toch zal het voor de hoogbejaarde miljardair een schok zijn om 21 jaar te laat met pensioen te gaan. Voor ons rest de vraag wat de Amerikanen en Ross Brawn nu echt gaan brengen.
@media (max-width: 679px){#fig-6176efcc0fea7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176efcc0fea7 img{#fig-6176efcc0fea7 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6176efcc0fea7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176efcc0fea7 img{#fig-6176efcc0fea7 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6176efcc0fea7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176efcc0fea7 img{#fig-6176efcc0fea7 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6176efcc0fea7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6176efcc0fea7 img{#fig-6176efcc0fea7 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Bernie is DSQ/DNF. Nieuw in het spel zijn Chase Carey, Ross Brawn en Sean Bratches. Die laatste komt van de Amerikaanse sportzender ESPN. Liberty Global-opperhoofd Carey heeft zichzelf bekleed met de kroon die Bernie Ecclestone tot gisteren droeg, terwijl hij een aantal onderdelen overdroeg op Brawn en Bratches. 

De oud-Ferrari en -Mercedesbaas gaat zich bezighouden met de sport. Een van zijn belangrijkste focuspunten is de helderheid van de regels. Het versimpelen van de regels wordt zijn topprioriteit: "I feel and I know from experience that F1 tends to be reactive. It has a problem, it reacts and tries to find a solution, but very rarely has the vision of looking forward three-to-five years and deciding where it wants to be." De Brit zegt verder dat wel duidelijk is wat de fans willen: vermaak, spannende wedstrijden en begrijpen wat er zich afspeelt. Volgens Brawn zijn de races momenteel te ingewikkeld: "I’ve watched F1 for the last few years as a spectator, and there are times where even I haven’t been sure what’s been going on in the race." Brawn had ook nog wat vriendelijke woorden voor Bernie Ecclestone (nou ja vriendelijk): "Bernie is unique, the way Bernie built up F1 could never be emulated. He ruled over a unique era of F1. But he’s 86 now, and there comes a time when you move into the next phase."

Met een Engelsman aan het roer van de ontwikkeling van de sport zitten we goed. Hij wil er natuurlijk voor zorgen dat Silverstone op de kalender blijft staan (overigens noemt hij ook Monza, Hockenheim en de Nürburgring als belangrijke circuits) en daarmee is het hart van de sport gewaarborgd. Meer zorgen moeten we ons wellicht maken over de ESPN-man die zich met de commerciële ontwikkeling bezig gaat houden. Deze Sean Bratches wordt alom geprezen als een geniaal commercieel brein. Hij is daarom natuurlijk de aangewezen persoon voor het project 'Make F1 awesome again.' We hopen er wel op dat hij daarbij niet verleid wordt tot dezelfde strapatsen die de organisatoren van NASCAR nu voor ogen hebben (die sport krijgt straks onderbrekingen net als een American Football-wedstrijd).

De belangrijkste reden voor Liberty Global om Ecclestone opzij te schuiven was dat de Formule 1 niet meer groeide (ondanks het Max Verstappen-effect): "As we looked at the business, we felt that really particularly over the past four or five years the business had not grown, the sport had not grown, to its full potential."

Intussen laten de teambazen ook van zich horen, je moet het ijzer immers smeden als het heet is. Toro Rosso-baas Franz Tost roept het nieuwe management op om meer e-gaming aan de raceweekends toe te voegen. Red Bull Racing-voorman Christian Horner denkt dat het tijd is om oude helden als de V10's weer terug te halen. Volgens hem is de techniek van de kleine motoren met KERS-installaties erop allemaal heel erg indrukwekkend, maar de fans snappen er geen donder meer van. En inderdaad, tof hoor dat je zoveel power uit een kleine motor weet te persen, maar we komen vooral voor het drama. Het wordt tijd dat de winterpauze eens voorbij is.