Definitieve specificaties Ford GT zijn damn impressive

Nu Ford de levering van de eerste exemplaren van zijn derde generatie GT op gang heeft gebracht wordt het hoog tijd het zwijgen omtrent de specificaties te doorbreken. En deze zien er goed uit.

 n werkelijkheid 'slechts' twee jaar geleden dat het merk in Detroit vriend en vijand verraste door uit het niets met een nieuwe GT op de proppen te komen. Heerlijk verfrissend in deze tijden waarin elk schroefje en boutje van een auto door de paarse broeken-afdeling van automakers kapotgeteaserd wordt. In de jaren erna haalde Ford het deficiet aan media-hoererij overigens ruimschoots in met geselecteerde brokjes informatie, maar dat is ze vergeven. De nieuwe GT is de krachtigste ooit, ook al heeft 'ie een V6 in plaats van een V8.

Allereerst de specs: Ford beperkte zich altijd tot de uitspraak dat de nieuwe GT 'meer dan 600 pk' levert. Het zijn er 656. Daarnaast levert de koppelsterke 3.5 V6 een maximaal draaimoment van 746 Nm. De maximumsnelheid ligt op 348 km/u, en het gewicht ligt net boven de 1.361 kg (we gaan er van uit dat Ford hier een drooggewicht communiceert)*. We mogen dus wel stellen dat Ford hier met recht een supercar aflevert. 

De Amerikanen onderstrepen deze credentials met juichende rondetijden waaruit blijkt dat de GT Ferrari's en McLarens het snot voor ogen rijdt, maar dit zegt ons niet zo veel omdat het van Fords PR-machine afkomstig is. Een auto die op het ene circuit goed presteert kan het op een ander parcours afleggen tegen de concurrentie. We wachten dus even rustig op de onafhankelijke vergelijkingen.

Maar voor de volledigheid krijgt u de tijden die op Calobogie Motorsports Park in Canada zijn gezet. Waar? Ja, precies. 

  • Ford GT: 2:09.8
  • McLaren 675LT: 2:10.8
  • Ferrari 458 Speciale: 2:12.9

*Al deze waarden werden door de redactie uit het immer balzuigende imperial omgerekend, omdat Amerikanen het nog steeds vertikken op metrisch over te stappen.

De uitverkoren eigenaren - dit zijn er meer dan aanvankelijk werd aangenomen, maar de $400.000 dure GT blijft natuurlijk exclusive af - krijgen naast aantrekkelijke specificaties en optionele carbon velgen ook een scherp en informatief 10" digitaal display voorgeschoteld. De weergave hiervan is afhankelijk is van één van de vijf te kiezen rijmodi:

Tot slot, in deze tijden van Trump-mania kunnen we niet om de afkomst van de auto heen: de Ford GT is Made in America, zij het bij noorderbuur Canada. De Ford-fabriek in Markham, Ontario neemt de productie van 500 exemplaren per jaar voor zijn rekening. 

Voor de V8-fanaten hebben we hieronder nog een kleine memberberry van Top Gear. Clarkson was overigens eigenaar van de vorige generatie GT (558 pk, 678 Nm):