Het einde van de dealer is nabij

"Cut out the middleman." Dat is wat je doet als je producten goedkoper wilt maken. Auto-onderdelen bijvoorbeeld. En het gaat hard nu: Amazon, Ford, Wal-Mart: ze gaan allemaal de middleman vervangen. Het einde van de dealer is nabij.

Misschien heeft u de film American Gangster gezien. Draait om druglord Frank Lucas die in de late jaren zestig en begin jaren zeventig de heroïnehandel naar nieuwe hoogten bracht. Hij kocht rechtstreeks uit de Golden Triangle en zette de middleman buiten spel.

Iets soortgelijks, maar dan minder crimineel, gebeurt nu al met autodealers en onderdeelboeren. De middleman wordt weggesneden en vervangen. Neem een partij als Amazon. Die verkoopt steeds meer auto-onderdelen via internet. Het lijkt ons sterk dat Amazon aanklopt bij een groothandel en al helemaal niet bij Kwik Fit. Vermoedelijk gaat Amazon per land naar de distributeur, koopt daar in en verkoopt via internet.

Wal-Mart is iets soortgelijks begonnen en wil ook auto's online verkopen, iets waar Amazon al mee experimenteerde. Ook Ford houdt zich tegenwoordig bezig met de verkoop van onderdelen, ook van andere merken. Daar gaan eveneens middlemen verloren. 

En dan hebben we het alleen nog maar over onderdelen en een enkele online autoverkoop. Ford gaat een stapje verder en heeft naar Tesla gekeken: het bezoek aan de dealer wordt optioneel, auto's kopen kan online. Vooralsnog gaat dat wel via een lokale dealer, maar de ontwikkelingen zijn duidelijk. Ze spelen vooralsnog vooral in Amerika, maar dat is in veel opzichten ons voorland. In Nederland zullen de autodealer en onderdelenhandel op de hoek ook gaan verdwijnen.