Victor Muller staat weer eens voor het hekje

Ha, daar is hij weer, Victor Muller. De man die Nederland op de kaart zette als sportwagenfabrikant, met een eigen Formule 1-team en zelfs Saab van de ondergang wist te redden door het naar e

Eigenlijk hoorden we al te lang niks meer van Victor Muller. Ja, af en toe komt er weer een proefballon succesformule uit het kantoortje boven de kapsalon in Laren, maar we hopen steeds op een nieuw juichbericht. Vandaag wordt er in ieder geval niet gejuicht door Muller. Hij moet zich, samen met twee anderen verantwoorden voor de rechter in Zweden. Een dingetje uit de erfenis van Saab. De fiscus vindt nog immer dat Muller cum suis met creatief boekhouden en facturen sturen belasting hebben ontdoken.

De eerste belastingrechtzaak in Zweden won Muller glansrijk. De man was in een vorig leven advocaat en bedrijfsjurist, en een gewiekste ook. Die zorgt er heus wel voor dat er over een constructie op het schemergebied tussen legaal en illegaal goed is nagedacht. Van belastingontduiking door drie aangeklaagde zakenpartners geloofde de rechter niets.

De Swedish Economic Crime Authority blijft echter jagen op Jan Åke Jonsson, Kristina Geers en Victor Muller. De eerste was ooit CEO van Saab, de tweede was er opperjurist en de derde was er, ehm, Victor Muller. De aanklacht die nu wordt uitgewerkt luidt niet dat de drie de belasting hebben ontweken, maar dat ze het de Belastingdienst onmogelijk hebben gemaakt om de gang van zaken te controleren. 

Opvallend genoeg is dat nog veel strafbaarder dan gewoon belastingontwijken. In de eerste rechtszaak was de maximale straf die ze konden krijgen nog maar twee jaar, nu kan het drieman-/-vrouwschap maar liefst zes jaar achter de wacht in geval van veroordeling.

Gisteren begon de zaak met een regiezitting waar de hele zaak even in vogelvlucht aan de rechters in Vänersborg (vlakbij Trollhättan) werd uitgelegd. Vandaag kwamen de advocaten van de verdediging voor het eerst aan het woord. Drie keer raden wat ze stelden: alles is volstrekte onzin. En zo gaat de strijd voort.

De juristen moeten vaart maken met het voeren van de zaak en voor Muller is het te hopen dat de rechters er vervolgens lang over doen om tot een uitspraak te komen. Het auto-orakel heeft wat beters te doen dan in stoffige rechtszittingen te vertoeven. Hij moet een nieuwe auto voorbereiden. Iets spectaculairs, iets onverwachts. Spyker staat dit jaar namelijk weer met een luchtkasteel op de Autosalon van Genève. De C8 Preliator hebben we gezien, die is het niet. Een elektrische variant van de C8 wordt het ook niet, want Victor vindt elektrische sportwagens stom. Elektrieke SUV's zijn daarentegen wel tof, als je het Muller vraagt. Zou het dan toch echt gaan gebeuren, die Peking to Paris? Een vliegtuig op een autosalon parkeren is wat onwaarschijnlijk en vooral onlogisch. Daarnaast, heeft er iemand iets anders dan krekelgeluid gehoord over de samenwerking tussen Spyker en Volta Volare?

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e287746ed720', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });