Duitsland staat autonoom rijden bij wet toe

De Duitse ministerraad heeft vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd dat mens en computer juridisch gelijkstelt in een auto met zelfrijdende functies. Hiermee is de weg vrij voor de automobiel om het rijden volledig over te nemen.

Tot op heden vielen Autopilot-achtige systemen nog volledig onder de verantwoordelijkheid van de bestuurder bij onze oosterburen, maar vanaf nu mag een computer het rijden volledig van de mens overnemen. Laatstgenoemde krijgt hiermee de mogelijkheid om ongegeneerd zijn e-mails te lezen of kattenplaatjes op Facebook te liken terwijl zijn wagen zich een weg over de Autobahn klieft. Verkeersminister Dobrindt spreekt van 'de modernste wegenverkeerswet ter wereld.'

Met de nieuwe wet hoeft de bestuurder de controle pas over te pakken als het systeem hem daartoe opdraagt of wanneer het overpakken door omstandigheden noodzakelijk is geworden. Denk hierbij aan een klapband of een elektromagnetische storing waardoor de computerfuncties uitvallen. De wetgever wil wel toegang tot de datarecorder in de auto om te kunnen bepalen of een voertuig bij een incident door de computer of door een mens werd bestuurd.

De wijzigingen in de wet zijn niet alleen een kader in de opmaat naar een autonome toekomst, ze bieden ook mooi gelegenheid tot smoesjes. Bijvoorbeeld wanneer de vandaag door de Duitse ministerraad eveneens goedgekeurde personenautotol niet is betaald: "oh wacht heb ik uw discriminerende Maut niet betaald? Sorry, maar dan moet u bij mijn auto zijn, meneer de agent. Die is autonoom vergeten te betalen."

Het korte bericht van het ministerie roept wel de nodige vragen op. Bijvoorbeeld wie de rechtspersoon is in het geval dat de verzekeraar moet uitkeren, of wanneer er doden of gewonden vallen.