Max Verstappen voor een reclame strikken kost €350.000

Iedere beroemdheid heeft een prijs, en die van Max Verstappen is kennelijk drieëneenhalve ton. Daar kwam supermarkt Picnic achter toen ze besloten een Verstappen-lookalike in een reclame te zetten. Max' management reageert met een dikke claim.

Om uw geheugen op te frissen: het betreft deze reclame van eind september, waarmee Picnic handig meeliftte op de Jumbo-reclames met Max. Kennelijk schrok de grutter van alle commotie die erna ontstond, want ze trokken hun video onmiddelijk terug toen Verstappens management hen hiertoe sommeerde. Maar het leed was al geleden en het was duidelijk dat er een claim aan ging komen, en deze is nu in geld uitgedrukt.

Manager Raymond Vermeulen heeft berekend wat het ongeveer had gekost om de echte Max in te huren en kwam uit op €350.000, meer dan 10.000 euro voor elke seconde dat het filmpje duurt en ongeveer driekwart van Verstappens geschatte jaarsalaris (2016) bij Red Bull. Dit geeft meteen aan dat sponsoring en reclameschnabbels voor F1-piloten een ware goudmijn zijn. Vermeulen verwoordt de claim als volgt: ,,Picnic heeft de lookalike bewust gescout en ook heel slim het busje van Jumbo in beeld gebracht. Dit gaat niet alleen om de belangen van Max, maar ook om die van Red Bull en Jumbo. We willen voorkomen dat in de toekomst ook andere partijen misbruik maken van zijn rechten en aftasten hoe dat juridisch zit.

De oprichter van Picnic, Michiel Muller, is ondertussen nog net niet van zijn stoel gevallen en probeert zo veel mogelijk damage control toe te passen. Tegenover de PZC geeft hij aan dat het een uit de hand gelopen idee is: ze hadden een kennis van hem een Red Bull-pet opgedaan en dachten 'leuk gebbetje'. Totdat de rekening kwam..

We gokken dat het uiteindelijk tot een schikking komt en dat dit proces vooral een waarschuwingsschot is naar iedereen die iets soortgelijks in gedachten had. Even de tanden laten zien, iets dat Vermeulen in zijn reactie ook enigszins laat doorschemeren. Aan de andere kant: there's no such thing like bad publicity. Had u tot voor de ophef ooit van een andere Picnic dan Toyota's MPV-busje gehoord?

Zo lang Verstappens ster rijst wordt hij alleen maar duurder. In 2015, nog ver voordat Max ooit in een Red Bull-bolide plaatsnam, werd er al 100.000 euro gerekend om hem bij de opening van een tunnel in Emmen te laten opdraven. Met raceauto weliswaar. Die deal ketste destijds af op het bedrag, anno nu wordt waarschijnlijk een veelvoud van dat gerekend.