Hekel aan krabben? Neem dan een verzilverde voorruit

Bent u een autorijder van het luie soort zonder carport of garage? Dan is een verwarmde voorruit een handige optie. Dit principe bestaat al decennia, maar wordt nu net even anders ingevuld door VW: zonder draadjes.

Met de huidige minustemperaturen zijn de meesten van ons overgeleverd aan het grondig krabben van de ruiten om vervolgens de eerste minuten de blazer op de ruiten te mikken tegen de condens en laatste ijsrestjes. Tenzij je in de voorruit hebt wat altijd al in je achterruit zat: gloeidraadjes voor snel helder zicht.

VW komt nu met een eigen variant hierop, minus de gloeidraadjes. Die dingen zijn kennelijk een hindernis voor het zicht bij laaghangende zon.  In plaats daarvan heeft de nieuwe ruit een flinterdun laagje 100% transparant zilver, dat door zijn geleidende eigenschappen elektriciteit omzet in warmte. Tadaa, weg ijskrabber. Nou ja, tenzij je een pak sneeuw op je ruit hebt, dan is het nog altijd sneller om even de stoffer erover te halen natuurlijk.

De enige twee gloeidraadjes die nu nog vooraan aanwezig zijn, zijn voor de ruitenwisserbladen, opdat deze niet aan de ruit vriezen. Daarnaast zou het zilverlaagje in de zomer ervoor moeten zorgen dat binnenkomende warmte gedeflecteerd wordt. De blingraam-optie wordt op diverse modellen aangeboden, op de Passat bijvoorbeeld kost hij €368,- Is dat het waard om niet met een ijskrabber te klooien in de wintermaanden?