Het is niet alleen de vergrijzende bevolking die ervoor zorgt dat het percentage ouderen op de weg steeds verder toeneemt. De andere reden is dat 'millennials' alleen maar praten over auto's, maar ze niet kopen. Het aantal jongere bestuurders op de weg neemt daardoor af. Waar deze redenering toe leidt? Bejaarden en auto's met start/stopsystemen blokkeren de doorstroom.
Ouderen hebben geleerd om bij het stoplicht hun automobiel in zijn vrij te zetten, de handrem aan te halen en te wachten tot het weer groen wordt. Is dat het geval dan trapt de grijsaard zijn koppelingspedaal tergend langzaam in, legt het eerste verzet in en klikt de handrem los om vervolgens met slippende koppeling traag weg te sukkelen. Duurt lang.
Erger is het nog dat tegenwoordig veel auto's een start/stop systeem hebben, waardoor de motor nog even aan moet gaan bij groen. Ook de snellere chauffeur kan daardoor geen bliksemstarts meer maken. Het kost allemaal tijd: 'Vakantieman, kan dat niet beter?' Jazeker! We hoeven niet eens heel ver weg naar het buitenland om de perfecte oplossing te vinden. Zowel onze oosterburen als onze westerburen hebben het probleem op perfecte en eenvoudige wijze opgelost. Laat het verkeerslicht vlak voor het signaal groen wordt nog anderhalve seconde op rood en oranje staan. Zo waarschuw je de slaksnelle zestigers, zeventigers en ouder om hun startritueel te beginnen, waardoor ze op de val van groen kunnen wegtuffen.
Degene die dan nóg niet weg weet te komen mag volgens collega Feitsma op de motorkap getroffen worden door een Tomahawkraket. Wellicht is dat een te rigoureuze oplossing: je kunt dan immers nog steeds niet doorrijden. Hoe dan ook: verkeerslichten, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Waarom kan het in Duitsland, Engeland en Zwitserland wel, maar hier niet?