Duitse justitie gaat achter de baas van Volkswagen aan

Daar gaan we weer, aflevering miljoenmiljard van Dieselgate. Wist ex-CEO Martin Winterkorn echt niets van het gesjoemel met de uitlaatgassen bij zijn toko, of belazert hij de boel? Justitie in Duitsland blijft jagen op de topmanagers.

Het Openbaar Ministerie van Braunschweig breidt zijn onderzoek naar het topmanagement van Volkswagen Group weer eens uit. Ze vermoeden nu dat opgestapte baas Martin Winterkorn echt zelf heeft gefraudeerd. Dat hij aanvankelijk niks wist van het gesjoemel bij zijn bedrijf, dat lijkt er inmiddels bij de vervolging wel in te gaan. Maar wanneer wist de gewezen CEO nou wél dat zijn ondergeschikten met de waarheid aan het knoeien waren?

Vandaag verklaarden de aanklagers dat ze vermoeden dat Winterkorn er toch eerder van wist dan hij tot nu toe  liet weten. "Er zijn voldoende aanwijzingen tegen Winterkorn uit het onderzoek naar voren gekomen, met name uit de verhoren van getuigen en verdachten, maar ook uit de analyse van in beslaggenomen data. We vermoeden daarom dat hij eerder van de manipulatie van de software wist dan hij publiekelijk heeft erkend."

Afgelopen week zijn nog eens 28 huizen door de recherche onderzocht en is het aantal verdachten gestegen van 21 naar 37. Winterkorn is daar een van. Volkswagen houdt nog steeds vol dat de top van het concern tot augustus 2015 van niks wist. Ook Winterkorn heeft altijd officieel verklaard en houdt vast dat hij er voor augustus niet van op de hoogte was.

De storm waarin het bedrijf zich bevindt is nog steeds niet overgewaaid, ondanks verschillende megaschikkingen. Gelukkig was er de afgelopen tijd ook goed nieuws voor Wolfsburg.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b61eeac2f3', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });