Dit is de aller- aller- allerlaatste Rolls-Royce Phantom

De Rolls-Royce Phantom heeft een buitengewoon lang, maar niet oneindig leven. Veertien jaar na het eerste exemplaar komt de productie van de ultieme luxelimousine tot een einde, dit laatste model is een klinkend afscheid.

Ondanks de nodige negatieve ervaringen met Britse merken voegde de BMW Group in 1998 Rolls-Royce toe aan zijn portfolio. Het bleek een schot in de roos, bijna 20 jaar later is het merk meer dan ooit een schitterend kroonjuweel van de Duitsers. In 2003 rolde de nieuwe Phantom (een naam die al sinds de jaren '20 synoniem is met Rolls-Royce) in Goodwood van de band, waarmee het nieuwe Rolls-Royce-tijdperk werd ingeluid.

Normaalgesproken leeft een modern automodel maximaal 8 jaar, met een facelift na 4 jaar. Maar de meer dan 6 meter lange en 600.000 euro kostende Phantom is geen normale auto: daarom kreeg het topmodel pas in 2012 (na 9 jaar) een bescheiden facelift, die vooral herkenbaar is aan de nieuwe platte lampen. Deze Series II krijgt pas in 2018 een opvolger, 15 jaar na zijn introductie. De productie zelf is inmiddels al gestaakt, nieuwe klanten moeten hun adem nog even inhouden. 2017 wordt een duidelijk transitiejaar dat wordt gebruikt om de vele orders van de Ghost, Wraith en Dawn te vullen, dus het personeel hoeft niet stil te zitten. Vanaf 2018 gaat Rolls-Royce knallen, met een geheel nieuw platform, waarbij we ook de Cullinan verwachten. U weet wel, de SUV die van Rolls-Royce geen SUV mag heten.

Om de Phantom nog even in het zonnetje te zetten stuurt Rolls-Royce ons nu beelden van de allerlaatste one-off, een EWB-model met een zeer duidelijk nautisch thema (zien we daar de Bismarck op het dashboardkastje?). Aan het schilderwerk op het portier (Duitse vlag) zou je kunnen afleiden dat dit exemplaar naar een Duitse klant gaat, maar het feit dat dit een rechtsgestuurd exemplaar is komt hier niet mee overeen.

We legden het voor aan Rolls-Royce, en dit was hun antwoord: the flag you are noticing is just part of the motif and is not intended to represent a German flag. Helder, deze auto gaat dus gewoon naar een Brit/Thai/Australiƫr/inwoner van een ander land waar links gereden wordt. Tot slot: kenners kunnen ons ongetwijfeld vertellen waarom er op het klokje een rood vlak tussen 15:00 en 15:40 staat.