Minder alcoholcontroles door migranten en terrorisme

De kans dat je met je dronken hoofd wordt betrapt achter het stuur is steeds kleiner, want de politie voert steeds minder alcoholcontroles uit. De constante terrorismedreiging eist alle platte petten op.

Veilig Verkeer Nederland voelde hem al aankomen en nu zijn er ook de cijfers om het te onderbouwen: zuiplappen hebben vrij spel in het verkeer. In 2013 waren er nog 6025 blaascontroles uitgevoerd, maar in 2016 kwam de teller niet verder dan 3097 stuks. Dat ontdekte de NOS in opgevraagde cijfers. 

De politie erkent dat het aantal is gekelderd, maar ze hebben wel een goed excuus klaar. Het aantal grootschalige fuikcontroles is afgeschaald, omdat ze volgens de dienders maar weinig effect hebben. Zuiplappen zouden elkaar via social media waarschuwen voor de blaasfuiken, waardoor bij de controles slechts één procent van de bestuurders werd betrapt. In plaats daarvan worden nu meer mensen van straat gehaald, omdat ze bijvoorbeeld slingeren of opvallend rijgedrag vertonen. 

Toch is dit niet de enige verklaring zo blijkt uit de reactie van Egbert-Jan van Hasselt, verantwoordelijk voor verkeer binnen politie. Hij geeft toe dat de capaciteit van de politie is afgenomen door onder meer de komst van migranten en de terrorismedreiging. "Maar dat betekent niet dat we alcohol minder belangrijk zijn gaan vinden." Oftewel, omdat andersdenkenden al jaren een constante dreiging vormen voor de maatschappij, kunnen zuiplappen zonder al teveel zorgen achter het stuur stappen.