Vandaag publiceerde Leaseplan de jaarlijkse Car Cost Index, waarin het zo goed en zo kwaad al het gaat probeert de totale kosten van het autorijden per Europees land uit te drukken. Hierbij gaat het om het totaalplaatje, dus brandstof, verzekering, belasting, afschrijving, alles. De uitkomst zag echt helemaal niemand aankomen: het blijkt in Nederland erg duur te zijn om een auto te hebben. De kosten van een dieselauto spannen de kroon met 695 euro per maand, een auto op benzine zit net boven de 600 euro op maandbasis.
Dit is wellicht de reden waarom minder dan 20% van de verkochte nieuwe auto's in Nederland vorig jaar een diesel was (bron), een schijntje vergeleken met landen als Letland en Ierland, die percentages van meer dan 70% kennen (bron). Op de particuliere markt kopen nauwelijks mensen een diesel, aangezien je flink wat kilometers moet maken voordat de hogere belastingen worden gecompenseerd door de goedkopere brandstof.
De pijn lijkt ons echter het grootst in Italië, ook een grote rode vlek op bovenstaande kaart. Het gemiddelde inkomen ligt er op jaarbasis een ruime 15.000 euro lager dan bij ons, dus relatief is een auto er duurder. Wanneer je benzine rijdt ook absoluut trouwens. Desalniettemin kent Italië in Europa na Luxemburg het hoogste aantal auto's per duizend inwoners (619, tegenover 420 hier), dus kennelijk wegen de baten nog op tegen de kosten. Overigens rijdt een aanzienlijk percentage (14%) van de Italianen op aardgas, wat in deze berekening niet is meegenomen.
Wie het goedkoopst wil rijden moet naar Hongarije, daar liggen de dieselkosten op 369 euro per maand en die van benzine op 364 euro. Maar zie daar maar eens een Nederlands salaris te verdienen..
Tot slot grijpt Leaseplan de publicatie aan om nog even subtiel zijn steun voor rekeningrijden uit te spreken, met de zin: “Een automobilist wordt nu niet gestimuleerd om minder kilometers te maken, want op 87% van de kosten heeft een automobilist nu zelf geen invloed”. Staat genoteerd. Het eerlijkste zou inderdaad zijn om een veel groter deel van de belastingen naar de brandstofprijs te verschuiven, maar ja: dan moeten de buurlanden ook meedoen, anders tankt iedereen over de grens.