Extra scherp: Skoda Octavia RS 245

Een nieuwe Octavia RS, hadden we die niet al? Jazeker, maar deze heeft 15 pk meer. Skoda scheurt een bladzijde uit het boek van de Golf GTI, en brengt ook de Octavia RS als extra hete variant. De wijzigingen gaan verder dan alleen wat extra pk's.

Het begint een trend te worden onder de hete hatches en estates: maak twee verschillende vermogensvarianten, waarbij de hoogste meestal ook nog wat extra harde sportieve goodies meekrijgt. Seat deed het bij de vorige Leon Cupra, Peugeot doet het bij de 308 GTI en natuurlijk VW ook bij de Golf GTI (Performance). Skoda past op de Octavia hetzelfde concept toe als de grote concernbroer: 230 pk in de basisvariant en 245 pk voor de extra ruige versie. Bij de laatste krijgt de voorwielaandrijver ook een elektronisch aangestuurd mechanisch differentieel met beperkte sperwerking, wat in de GTI in ieder geval serieuze meerwaarde aan de auto geeft.

Naast veel LED-verlichting komt de RS245 met een spoiler en een lekker diepe uitlaatblaf, aldus de Tsjechen. Het interieur heeft naast de sportstoelen een eigen aluminium afwerking, schakelen kan met een zesbak of 7-traps DSG. Naast 245 pk heeft de RS 370 Nm, waarmee 0-100 in 6.6/6.7 seconden te doen is.

De RS245 ligt 14 mm lager dan een standaard Octavia, de spoorbreedte achter nam 38mm toe ten opzichte van de voorganger. De auto rolt op 19 inch, en met de optionele LTE-hotspot kan je livestreamen hoe je de gelimiteerde 250 km/u aantikt. Wel even in Duitsland doen, want bij ons is dat foei mag niet gevaarlijk bloedjelink. Prijzen volgen, maar als de auto net als de vorige RS (meer dan 100.000 verkopen) opnieuw zo veel bang for buck levert, gaat het weer een knaller worden.