Mercedes-Maybach's verlengde V12 G-Klasse is knotsgek

Met de G-Klasse en het Maybach-label heeft Mercedes-Benz twee cashcows van formaat in huis. Waarom die twee dan niet combineren in een buitenissige Geländewagen Laundaulet met 630 pk sterke V12? Zat verveelde oliemiljonairs die het willen kopen.

Mercedes-Maybach heeft momenteel de S-Klasse als troef, en freewheelt daarnaast met projectjes als de Vision 6 en de S650 Cabrio. Voor Genève blijft Maybach in de dakloze sferen en presenteert het een knotsgekke G-Wagen. Het betreft het chassis van de 4x4² (of de '64', zo u wilt) met een pakweg 60 cm verlengde wielbasis, een 6 liter V12 twinturbo in het vooronder en een Landaulet-carrosserie.

De Landaulet is een 'halve cabrio': het achterste gedeelte beschikt altijd over een neerklapbaar dak, terwijl het voorste gedeelte van de auto open of dicht is. Aan het begin van deze eeuw, toen Maybach nog een zelfstandig merk was, werd er van de 62S een Landaulet gemaakt. Een exemplaar hiervan staat nog steeds in de garage van afvalkoning Wim Zegwaard. Nu herhaalt Maybach het trucje, door een compartiment aan de bestaande G-Klasse toe te voegen. Hier zitten de passagiers afgescheiden van het dichte gedeelte, in twee zeer comfortabel ogende fauteuils, omringd door leer en carbon.

Van de volstrekt zinloze G650 worden 99 exemplaren gemaakt, waarmee het ding drie keer exclusiever is dan eerdergenoemde S650 Cabrio. Het open bakje doet wat denken aan de 6x6 die AMG maakte, hoewel deze auto flink ingetogener is. Duur wordt 'ie echter zeker, maar voor de beoogde doelgroep speelt geld geen rolex. Tegen de tijd dat we hem in Genève op de beursvloer zien zijn de exemplaren waarschijnlijk al lang verkocht.

U heeft liever iets conventionelers? De komende jaren gaat Maybach zich toeleggen op het duurder maken van de E-Klasse en GLE/GLS. Tot het zo ver is pakt het gereanimeerde luxelabel echter op grote autoshows shine met dit soort uitspattingen. Want je moet wel op safari vanuit je luie zetel olifanten kunnen schieten.