'Motorvermogen belangrijker dan ooit in F1'

Door alle veranderingen voor komend seizoen gaat motorvermogen een nog grotere rol spelen in de Formule 1. Dat voorspelt voormalig coureur en allround goede gozer Mark Webber. Dit is slecht nieuws voor het team van Max Verstappen.

De aerodynamische wijzigingen zorgen ervoor dat de auto's dit jaar veel meer grip genereren. In combinatie met bredere banden resulteert dit in hogere bochtensnelheden en lagere rondetijden. Dat klinkt in theorie goed voor Red Bull, dat vooral op aerodynamisch gebied zijn zaakjes vaak goed voor elkaar heeft.

Er zit alleen een klein addertje onder het gras. De bredere banden voegen extra gewicht toe, waarvoor het minimum gewicht met 26 kilogram is verhoogd. Daarnaast zorgen ze voor meer weerstand. Webber verwacht dat daardoor de invloed van een vermogensvoorsprong toeneemt. "Je hebt een sterkere motor dan ooit nodig vanwege de bredere banden en toegenomen weerstand", verklaart de Australiër. "De auto's worden best zwaar met de nieuwe banden en dat is jammer, want dat zal ze vertragen."

Als motorvermogens het verschil gaan maken, dan is dat slecht nieuws voor Red Bull Racing. Hun Renault-krachtbron kon de afgelopen jaren niet tippen aan de dominante Mercedes en hoewel er voor komend seizoen een compleet nieuwe motor is ontwikkeld, verwachten wij niet dat die direct het gat met de Duitsers kan overbruggen. 

Webber is overigens niet tegen de nieuwe regels. Integendeel zelfs, hij juicht de plannen toe. "Op sportief gebied is dit een goede stap vooruit. De auto's zullen sneller zijn dan dat ze in tijden zijn geweest. Coureurs moeten weer werken voor hun geld en zullen weer bezweet op het podium staan, wat geweldig is." 

Toch heeft de voormalige teamgenoot van Sebastian Vettel nog een klein kritiekpuntje. De banden zijn nu wel breder, maar het profiel mag volgens Webber nog wel een stuk groter. "De auto's gaan er oké uitzien, afgezien van die belabberde profielbanden. We hebben een band met een groter profiel nodig. Ze zijn nog steeds erg klein op dat gebied, maar de rest ziet er best goed uit." 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecf1ad2a319e', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });