Afzien. Salaris Volkswagen CEO beperkt tot 10 miljoen euro

Zware tijden voor de topmannen van Volkswagen. Niet omdat hun bedrijf door een dal gaat, medewerkers vervolgd worden en het aantal rechtszaken zich maar blijft opstapelen. Nee, het is veel erger dan dat: hun salaris wordt gelimiteerd.

Vorig jaar ontstond er nogal wat ophef over de bonus van opstappend Volkswagen-baas Martin Winterkorn. De man nam een klein vermogen mee bij zijn vertrek en dat viel verkeerd in een tijd dat het concern het zwaar had. Ook op het huidige salarisbeleid was commentaar, want terwijl VW 30.000 medewerkers moet ontslaan en miljardenboetes aftikt, harkt de top nog steeds miljoenen euro's binnen.

We kunnen nu alvast zeggen dat de nieuwe regeling dit niet gaat veranderen. Het salarispakket van de CEO Matthias Müller zal een maximum krijgen van 10 miljoen euro (omgerekend toch 935 VW up!'s). Tevens wordt zijn bonusregeling gekoppeld aan de dividenduitkering en de aandelenkoers van het bedrijf, waardoor een slecht beursjaar ook nadelig moet uitpakken voor het inkomen van het opperhoofd. De nieuwe regels gaan ook gelden voor de rest van de directie.

Om te compenseren voor deze maatregelen zal zijn vaste salaris stijgen en het variabele deel iets dalen. Hierdoor is het bedrag dat hij sowieso krijgt hoger, dus echt slechter wordt hij er niet van. Daarnaast moeten we niet vergeten dat het inkomensplafond alleen geldt voor het inkomenspakket en dat daar waarschijnlijk het pensioen nog los bijkomt. Müller hoeft dus niet bang te zijn dat hij binnenkort in de rij voor de voedselbank hoeft aan te sluiten. 

De nieuwe regeling is misschien symbolisch gezien heel mooi, maar het toppersoneel blijft gewoon heel veel geld kosten. Dat bleek een week geleden weer toen de bazin van de integriteitsafdeling opstapte en na iets meer dan een jaar werken vijftien miljoen euro meekreeg. Het blijft gewoon lekker verdienen bij Volkswagen.