Volkswagen stopt met kleine diesels

Strenge regelgeving, de kosten die hiermee gepaard gaan en de algehele impopulariteit van diesel hebben er toe geleid dat Volkswagen de ontwikkeling van zijn kleine dieselmotoren heeft stopgezet. RIP Polo TDI.

Voor de goede orde: Volkswagen zweert de diesel an sich niet af. Voor de Duitsers zit er zeker nog toekomst in de dieselmotoren, maar dan alleen vanaf de middelgrote modellen. Voor alles onder de 2.0 TDI zijn de dagen geteld. In de praktijk komt het er op neer dat de 1.4 en 1.6 TDI die onder de kap van de kleinere Seats, Skoda's, VW's en Audi's liggen nog een jaar of 4-5 te gaan hebben. Hierna zal de consument zijn Fabia, Ibiza of Polo met een mild-hybride benzine-aandrijflijn moeten aanschaffen.

Volgens VW's ontwikkelingsbaas Frank Welsch heeft Volkswagen de ontwikkeling van een dieselvariant van de nieuwe 1.5 TSI gestaakt. Tegenover Autocar laat hij weten dat de kosten van nabehandeling (denk bijvoorbeeld aan SCR om de uitstoot van NOx binnen de wettelijke kaders te krijgen) te hoog oplopen en de vraag bovendien terugloopt. Om deze reden is ervoor gekozen de 1.6 TDI (codenaam EA827) uit te faseren en simpelweg geen nieuw alternatief te presenteren. Het kost VW tegenwoordig 25% van de totale productieprijs van een Polo om er een dieselmotor in te leggen.

De afgelopen jaren zijn kleine benzinemotoren steeds zuiniger geworden, in combinatie met mild-hybride oplossingen (zoals een 48V-systeem) denkt VW een afdoende alternatief voor kleine diesels te hebben. Hiermee doet VW wat Toyota tien jaar geleden al met de Yaris deed, hoewel deze vergelijking de Duitsers misschien wat tekort doet: Toyota was niet in staat een fatsoenlijke kleine diesel te bouwen, VW had dit beter in de vingers. De kleinste zelfontbrander die het concern ooit maakte van de 0,9 liter tweecilinder die in de XL1 ligt.

Door een combinatie van de uitbraak van dieselgate en wassende milieuproblemen in de grote steden krijgt diesel het steeds moeilijker. Overheden op verschillende niveaus ontmoedigen de brandstof steeds actiever. Een gevolg hiervan is te zien in Frankrijik: dit was altijd een dieselland bij uitstek. Twee derde van de  nieuwverkopen was tot voor kort een diesel, afgelopen maand dook dit percentage voor het eerst onder de 50%.

Volkswagen kiest in de toekomst duidelijk voor een elektrificeringsstrategie, het beperken van zijn dieselaanbod past hier goed in. In principe doet het wat de markt vraag, maar VW heeft er wel rekening mee te houden dat de markt grillig is. Vandaag is NOx de grote duivel, morgen kunnen dit fijnstofpartikels zijn.