Supersnelle Tesla Model 3 met 100 kWh-accu uitgesloten

Klanten die een aanbetaling voor de Tesla Model 3 hebben gedaan in de hoop een P100D te krijgen kunnen hun order beter annuleren. Een Model 3 met een dergelijk groot pakket gaat niet gebeuren, aldus Tesla-eindbaas Elon Musk.

Laten we wel wezen, wie dacht dat er een Model 3 100 kwam was wel erg naïef. Er zijn tal van marketingtechnische redenen om geen 100 kWh-accu in een Model 3 te schuiven (relatieve kosten ten opzichte van de gehele auto, het voorbehouden van het sterkste accupack voor de duurdere Model S/X), maar belangrijker nog: het is op dit moment technisch onmogelijk. Naar verwachting krijgt de Model 3 aanvankelijk een 60- en 75 kWh-variant en naar wens Ludicrous Mode.

Om met de Model S P100D te komen moest Tesla al volop puzzelen, herschikken, passen en meten met de Panasonic-cellen onder de inzittenden. Musk zei hierover: “The difficulty of increasing the energy in the pack is truly non-linear with increasing the energy. Although it may be a 11- or 12-percent increase in capacity, it’s really been a 50-percent increase in difficulty.” En de Model S is een auto van 5 meter lang, waar 16 batterij-modules onder liggen. Een Model 3 is een stuk kleiner en heeft dus minder oppervlakte voor batterijen. Tegelijkertijd heeft het toekomstige model door zijn lagere gewicht naar verwachting een lager verbruik waardoor de auto met hetzelfde accupakket als een Model S verder moet kunnen komen. Totdat de opslagwaarde van accu's een verdere sprong heeft gemaakt krijg je geen 100 kilowatt-uur in een Model 3, en bovendien: de wenselijkheid hiervan neemt ook verder af naarmate de laadinfrastructuur beter wordt. 

Naast de mededeling over de Model 3 die iedereen wel aan had moeten zien komen. meldt Le Musk bovendien dat het vooralsnog even welletjes is met de opslagcapaciteit in de huidige modellen. Een theoretisch bereik van meer dan 600 km is wel even genoeg, u hoeft geen grotere accupakketten te verwachten in een personenauto.

Dit lijkt ons de goede weg, als in de toekomst de energiedichtheid van batterijen verbeterd wordt is het handiger om dezelfde accucapaciteit met minder massa na te jagen. Met andere woorden: een volgende generatie (P)100D kan dan enkele batterijmodules inleveren. Dit scheelt gewicht en kosten, want een accupakket bestaat niet alleen uit batterijcellen. Rondom de cellen zit koeling, een frame, brandwerend materiaal en natuurlijk het Battery Management System (BMS).