Audi RS3 Sportback heeft nu 400 pk

Hete hatchbacks zijn niet meer genoeg, het publiek wil Überhatches. Om die reden schiet Audi zijn sterkste A3 nu de 400 pk-regionen in.

De eerste RS3 had 340 pk, vervolgens kreeg de auto even 367 pony's, om al snel op de huidige 400 pk uit te komen. Mooi in lijn met de RS3 sedan die eind vorig jaar werd onthuld. Het maximale koppel van 480 Nm is vanaf minder dan 2.000 toeren beschikbaar, en blijft de vijfdeurs vooruitduwen tot de toerenteller bijna 6.000 aantikt. 0-100 gaat in 4,1s, schakelen doet een 7-traps DSG voor je, en de topsnelheid wordt desgewenst opgehoogd van 250 naar 280 km/u. Met andere woorden: je rijdt er nu nóg sneller mee de dealer uit.

Technisch veranderde er een beetje: de 2.5 TFSI vijfcilinder bleef, maar deze is nu 26 kg lichter, wat weer scheelt in gewicht op de vooras. Daarnaast krijgt de Sportback alle elementen van de gefacelifte A3 waar hij op gebaseerd is: iets anders vormgegeven lampen, een plattere grille, andere blades, kortom: kleine wijzigingen.

Prijzen zijn nog niet bekend, maar ga er van uit dat je kaal zo tussen de 70 en 80 mille kwijt bent. Om een understatement met een cliché te verbinden: kost wat, maar dan heb je ook wat. Een hele dikke fijne vijfcilinder in dit geval. Desgewenst is de auto op te speccen met bijvoorbeeld carbon schijven in de voorwielen. Niet heel noodzakelijk voor straatgebruik, maar het staat zo stoer. 

De nieuwe RS3 debuteert op de autosalon van Genève, waar het naar verwachting een waar RS-feestje gaat worden: via de grapevine horen we dat er ook een RS Q5 en misschien zelfs de nieuwe RS4 (450 pk uit een 2,9 biturbo V6) staan. De marktintroductie van de RS3 in Nederland is in augustus.