Lachen met Afrika: 200 regeringsauto's zoek in Ghana

Iedereen heeft wel eens een boek of DVD uitgeleend en nooit meer terug gekregen. In Afrika pakken ze het grootser aan, daar hebben regeringsmedewerkers massaal na werktijd auto's mee naar huis genomen en ze daarna niet meer ingeleverd.

Omdat elke vorm van controle ontbreekt besloot de regering van Ghana onlangs eens zijn wagenpark te inventariseren. Hierbij kwam men tot de ontdekking dat 208 (tweehonderdenacht) auto's die in de boeken staan niet meer gevonden kunnen worden. Kwijt. Of verghana, zo u wilt. Volgens de Beeb vonden de autoriteiten bij de telling:

  • 74 of the presidency's 196 Toyota Land Cruisers
  • 20 of the 73 Toyota Land Cruiser Prados
  • 11 of the 24 Mercedes
  • two of the 28 Toyota Avalons
  • two of the six BMWs.

Een snel rekensommetje leert dat tweederde van de vloot 'verdwenen' is. Gone. Poof. Vooral de Toyota Avalons vallen in de smaak bij de Ghanese overheidsdienaren, niet meer dan twee stuks kwamen boven water. Deze ruime sedans zijn niet zo terreinvriendelijk als de Land Cruisers, wat het vermoeden doet rijzen dat ze nu vooral ergens rond Accra rondrijden. Of rond de hoofdstad van een buurland. Of verspreid als reserve-onderdelen in het Ghanese wagenpark, Joost mag het weten. Bottom-line: er zijn wat nieuwe wagens nodig, hopelijk wordt er na aanschaf daarvan ook eens een administratie bijgehouden. Maar dat mogen we niet zeggen, want dan zijn we meteen neo-koloniale blanke gepriviligeerde boze mannen.

Ondertussen beklaagt de nieuwe president Nana Akufo-Addo zich over het feit dat hij in een tien jaar oude BMW zijn inauguratie moest doen. Dat had Kwame Nkrumah niet bepaald voor ogen toen hij zijn staat als eerste Afrikaanse land ooit de onafhankelijkheid in leidde. Oh, en volgens de oppositie is het allemaal een hooks, opdat de regering carte blanche krijgt om nieuwe luxewagens te importeren.