Nico Rosberg: 'Ik liet Lewis Hamilton over me heen lopen'

Voor het eerst sinds hij in december zijn vertrek aankondigde heeft Nico Rosberg een interview gegeven. Hierin vertelt de Duitse Fin over hoe geweldig het is vrije tijd te hebben, maar belangrijker: Lewis Hamilton moet het ontgelden.

Dat Nico en Lewis geen vrienden waren is een understatement. Met name de laatste jaren moest teambaas Toto Wolff regelmatig binnenbrandjes blussen na botsingen tussen de twee coureurs, letterlijk en figuurlijk. Inmiddels is Rosberg coureur-af en dus kan de baggerspuit opengedraaid worden. Doet 'ie gelukkig niet, daarvoor is Nico iets te veel een bedeesde gentleman. Wel laat hij weten dat hij zich naar zijn mening te veel heeft laten piepelen door Lewis. Tegenover de Telegraph zegt hij: 'For me it is more rational. I have to work at standing my ground. I got more aggressive because too often in the past he had walked all over me. I had to watch the videos and make improvements.'

Na twee seizoenen in de schaduw van Lewis kwam er eindelijk een beetje temperament in good guy Nico, die besloot niet langer . Vanaf het moment dat hij terugbeet bewoog zijn eigen succes mee omhoog, met als ultieme kroon de F1-titel van vorig jaar. We zagen deze standvastigheid op de baan in Spanje (waarin de teamgenoten elkaar er af reden en Max won) en in Oostenrijk, waar Nico zijn auto liet staan bij een aanval van Lewis. Uiteindelijk leverde dit Rosberg niet veel op, want zijn auto raakte beschadigd, maar het gaat om het principe van terugknokken.

Voor een buitenstaander is het verleidelijk te denken dat de Mercedessen zo sterk waren dat het de coureurs vrij makkelijk af ging om voor de rest uit te rijden. Dat het Rosberg niet kwam aanwaaien en hij wel degelijk 100% gefocust met zijn sport bezig was blijkt uit de randzaken waar hij over verhaalt: ten eerste werd meditatie een onderdeel van de routine van karmaboy Rosberg, en bovendien zocht hij de winst in kleine dingen. Zo stopte hij met fietsen in de zomer, waardoor hij 1 kg aan beenspieren kwijt raakte. Volgens Rosberg zelf was dit het verschil tussen zijn behaalde pole position op Suzuka en de tweede plek (het verschil was dertien duizendste).

Over gewichtsverlies: het strikte dieet dat Rosberg moest volgen leidde ertoe dat zijn handen 10 dagen lang trilden voordat zijn lichaam aan de nieuwe stofwisseling gewend was.

Who cares, voor de F1 is hij niet meer relevant. Maar voor wie het per se weten wil: gitaar spelen, quality time met de kleine, beetje genieten van de vergaarde miljoenen, dat soort dingen.