Chemiegigant gaat Defenders bouwen

Een jaar nadat de laatste Land Rover Defender van de band rolde in Solihull moet de geest van de auto een wedergeboorte gaan meemaken. Miljardair Jim Ratcliffe is een Defenderliefhebber die het niet kan verkroppen dat de auto niet meer gemaakt wordt.

De kogel is door de kerk: chemieconcern Ineos gaat een vier keer vier bouwen in de filosofie van de LaRo Defender. In juli van het afgelopen jaar lekte al uit dat Jim Ratcliffe allerlei onderdelen van de Defenderfabriek aan het opkopen was. De chemiemiljardair wilde zelf de productie gaan herstarten. Zijn goedgevulde schatkisten kunnen met gemak een autofabriekje exploiteren.

Uiteraard begon hij met een haalbaarheidsonderzoek. Het antwoord erop leek aanvankelijk 'onhaalbaar; te worden. Jaguar Land Rover was immers totaal niet van plan om de licenties voor hun iconische terreinwagen uit handen te geven. Eenmaal overleden, moest de Defender echt dood blijven en alle ogen moeten gericht worden op de nieuwe incarnatie van de Europese oer-4x4. Inmiddels heeft Ratcliffe zijn onderzoek echter afgerond met het predicaat 'haalbaar'.

Ineos wil nu 'vele honderden miljoenen [ponden]' gaan investeren in het maken van het nieuwe voertuig. Ze willen de productie uiteraard het liefst in Groot Brittannië laten gebeuren. De enorme investeringen duiden erop dat de auto wel wat anders gaat worden: het wordt een wagen die de filosofie van de Defender gaat volgen. Whatever that may be. Het moet in ieder geval een basale off-roader worden voor boeren en bosbouwers wereldwijd die gewoon op zoek zijn naar een auto die werk kan verrichten. Verder moet het ook een verbeterde versie van de Defender worden op het gebied van rijeigenschappen op de weg en bouwkwaliteit. Dat kan geen kwaad, want die twee kenmerken waren nou niet echt goede verkoopargumenten bij aanschaf van een Defender.

JLR blijft als een waakhond op zijn patenten voor de Defender en de rechten op de naam Defender zitten. De auto zal dus genoeg moeten afwijken van het origineel. Het jonge bedrijf belooft ons nog geen datum waarop we een eerste aanzet kunnen verwachten.